Ankara Turizm Tanitim

Turkiye Turu Dugun Gelenekleri Plajlar Medya ik-eposta Web Sayfasi Yapilir Ankara Tanitim Evlilik Programlari Nostalji ve Anilar Ankara Havuzlar Ankara Tanitim 2 Fenerbahce  ilginc Oteller Burclar istanbul plajlar Otel ilesitim 2 Kpss Testler Kpss Testler 2 Gezici Rehber Gezici Rehber 2 Tuz Golu-Kaybolan Meslekler VOLKSWAGEN 1303 Antik Kentler ik Adresleri Alocular dikkat Memur Haber Firma ik Adresler Anadol STC Ana Sayfa Siyaset Ek Gelir Gezelim Gorelim Bodrum-izmir Antalya-Karisik iller Dini Sozluk 1 Dini Sozluk 2 Ozturkce  Firma listesi Turk Starlar Marka Hikayeleri Kangal  Cesitli Konular TROLEYBUS Gida Teroru Soykirimlar Yerli Araba iletisim Bilgilerim Twitter Takipci israil Boykot Teror Edebsizlik Derin Haber Yolsuzluk Aile  Askerlik-Sehitlik Hz Muhammed Cesitli konular e-bilet Asti Jigolo Servisi



ANKARA TANITIM VE TURİZM   Termal Turizm www.ankara.gov.tr  www.ankarakulturturizm.gov.tr    www.ankara-bel.gov.tr 

Kızılcahamam Kaplıcası: Suyun ısısı; büyük kaplıca kaynağında 47 °C, küçük kaplıca kaynağında 44 °C, Kızılcahamam Maden Suyu kaynağında 19.5 °C, Acısu Kaplıcası kaynağında 34 °C, Şey Hamamı kaynağında 43 °C, Acısu kaynağında 37 °C’dir. Su fiziki ve kimyasal bileşim olarak hipertermal, hipotonik sular sınıfındadır. Tesislerden içme ve banyo kürleri şeklinde yararlanılmaktadır. İçme kürleri karaciğer, safra kesesi, mide ve bağırsak, iç ve dış sökresyon kolenlar ve metabolizma hastalıkları; banyo kürleri kalp, dolaşım bozuklukları, romatizma üzerinde etkilidir. Alan çevresinde konaklama tesisleri mevcuttur.
Kızılcahamam Şey Hamamı Termal Turizm Merkezi : Kızılcahamam-Çerkeş yolu üzerinde Güvem bucağının 2 km. batısındadır. Suyun ısısı 43 °C’dir. Su kimyasal bileşim olarak bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksiti ve florürlü bir bileşime sahiptir. Termal tesislerden içme ve banyo kürleri olarak yararlanılmaktadır. Termal suların romatizma, eklem ve kireçlenme, mide ve bağırsak, kan dolaşımı, sinirsel hastalıklar, karaciğer ve safra kesesi, beslenme bozukluğu gibi hastalıklara olumlu etki yaptığı bilinmektedir. Tesis çevresinde konaklama tesisleri bulunmaktadır. www.kizilcahamam.bel.tr
Ayaş İçmesi ve Kaplıcası: Sıcaklık derecesi 51 °C’dir. Üst solunum yolu hastalıklarına ve akciğer hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.  www.ayasicmeceleri.com www.ayas.bel.tr 
Ayaş Karakaya Kaplıcası : Kaplıca suyunun sıcaklık derecesi 31 °C. Kimyasal bileşimi bikarbonat, sodyum, kalsiyum ve karbondioksit içermektedir. İçme olarak da yararlanılmaktadır.
Dutlu-Tahtalı Kaplıca ve İçmeleri : Beypazarı ilçesindedir. Su kaynaklarından kaplıca ve içme olarak yararlanılmaktadır. Su sıcaklığı 31-52 °C’dir. Kaplıca suyu klorürlü, sülfatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli bir bileşime sahiptir. Cilt hastalıkları, karaciğer, safra kesesi, pankreas, damar sertliği rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. www.beypazari.gov.tr/   www.beypazari-bld.gov.tr
Çubuk Melikşah Kaplıcası: Ankara'ya 30 km. uzaklıkta Çubuk ilçesindedir. Suyun sıcaklığı 31 °C‘dir. Kaynak suları kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat içermektedir. www.cubuk.gov.tr  www.cubuk.bel.tr http://meliksahhavuzu.com/ 
Haymana Kaplıcası : Ankara'ya 73 km. uzaklıktaki Haymana ilçesindeki kaplıcanın su sıcaklığı 44.5 °C’dir. Suyun bileşimi; bikarbonat, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve karbondioksitten oluşmaktadır. Mide, karaciğer, pankreas, damar sertliği, akciğer rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. www.haymana.gov.tr  www.haymana.bel.tr

BALIKÇILIK Turizm Amaçlı Su Sporları

Ankara il sınırları dahilinde yapılmakta olan balıkçılık akarsu, göl, baraj gölü ve gölet balıkçılığı olmak üzere 4 grupta toplanabilir.
Akarsu Balıkçılığı: Kızılırmak, Sakarya nehirleri ile bunların kollan ve Kirmir Çayı'nda yapılmaktadır. Bu su rezervuarlarında yaşayan belli başlı balık türleri; pullu sazan, kadife balığı, gümüş balığı, tatlı su kefali, kara ba¬lık, çapak balığı, kerevit, yayın balığı, nadiren yılan balığı, sudak ve turna balığıdır.
Göl Balıkçılığı: Mogan Gölü: Balık türleri; turna balığı, pullu sazan, kadife balığı, yayın balığı, gümüş balığı ve kerevit Eymir Gölü: Balık türleri; turna balığı, pullu sazan, kadife balığı, yayın balığı, gümüş balığı ve kerevit. Kara Göl: Balık türleri; göl alası ve sazan balığı.
Baraj Gölü Balıkçılığı: Sarıyar (Hasan Polatkan) Barajı: Balık türleri; yayın balığı, pullu sazan, gümüş balığı, kadife ba¬lığı, çapak balığı, tatlı su kefali, kerevit ve az miktarda yılan balığı.
Gökçekaya Barajı: Balık türleri; pullu sazan, yayın balığı, tatlı su kefali, gümüş balığı, kadife balığı ve kerevit.
Asartepe Barajı: Balık türleri; aynalı sazan, pulu sazan ve tatlı su kefali
Hirfanlı Barajı: Balık türleri; pullu sazan, yayın balığı, tatlı su kefali, gümüş balığı, kadife balı¬ğı ve kerevit.
Kesikköprü Barajı: Balık türleri; pullu sazan, yayın balığı, tatlı su kefali, gümüş balığı, kadife balığı ve kerevit.
Çubuk I - II Barajı: Balık türleri; aynalı sazan, pullu sazan, tatlı su kefali ve gümüş balığı. Avlanma tamamen yasaktır.
Kurtboğazı Barajı: Balık türleri; aynalı sazan, pullu sazan ve gümüş balığı. Avlanma tamamen yasaktır.
Gölet Balıkçılığı: Üçbaş, Aşağı Karacaören, İğdir, Çeştepe, Karagüney (Kızılcahamam), Kirazdibi (Ayaş), Avşar (Balâ), Kızılca (Çubuk), Güvenç (Yenimahalle) Dikilitaş (Haymana), Danacı (Sulakyurt), Yüzüncüyü (Kızılcahamam), Demirtaş (Kalecik), Hacımusalı (Polatlı), Akçaören (Kızılcahamam), Kösrelik (Çubuk), Karakaya (Polatlı), Çukurören II (Güdül), Çamkoru (Çamlıdere), Kızık (Çubuk), Ilıca (Polatlı) ve Bucuk (Yenikent) Göletleri. Bu göletler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca balıklandırma programı çerçeve¬sinde balıklandırılmaktadır ve avlanma tamamen yasaktır.
Rüzgar Sörfü : Sarıyar Barajı ve Çamlıdere Baraj Gölü rüzgâr sörfü yapmaya elverişlidir.

Gölbaşı Yamaç Paraşütü Eğitim Tesisi Yamaç Paraşütü

Ankara’ya yakınlığı nedeni ile buradaki bütün aktivite ve olanaklardan faydalanmak mümkündür. Ankara’daki üniversitelerin havacılık kulüplerinin yamaç paraşütü eğitimi verdikleri bölgedir. Geniş bir ovaya bakan eğitim tepesi, uygun irtifası ve rüzgarı her yönden karşılaması nedeni ile yamaç paraşütü eğitimleri için çok elverişlidir.
Kuş Gözetleme

Çöl Gölü : Bâlâ ve Haymana ilçesi sınırları içerisindedir. Ankara’nın 7 km. güneyindeki küçük bir kapalı havza içinde yer alan (çalıkdüzü) 1500 ha’lık tuzlu ve sığ bir göldür. Göl küçük derelerle beslenir. Büyük cılıbıt alanda üremektedir. Sakarca, angıt ve çamuran dahil büyük sayıda su kuşu gölde kışlar. Flamingo, dikkuyruk ve uzunbacak genelde üreme sonrası dönemde gölde gözükür. Bölgede üreyen diğer kuşlar arasında yeşilbaş, uzunbacak, kılıçgaga, akçacılıbıt ve kızkuşu vardır.
Mogan Gölü : Gölbaşı ilçesi sınırları içerisindedir. Ankara’nın 20 km. güneyinde bir tatlı su gölüdür. Göl başta Yavrucak Deresi olmak üzere çok sayıda küçük dereyle beslenmektedir. Alan; alaca balıkçıl, macar ördeği, pasbaş patka ve dikkuyruğun üreyen popülasyonları ile önemli kuş alanı statüsü kazanır. Sonbahar sonunda ve ilkbahar öncesinde aralarında macar ördeği, pasbaş patka ve sakarmekenin de bulunduğu çok sayıda su kuşu gözlenir. Alanda üreyen diğer türler arasında, küçük batağan, bahri, kızılboyunlu batağan, kara boyunlu batağan, küçük balaban, boz ördek, yeşilbaş, saz delicesi, sakarmeke ve uzunbacak sayılabilir. Alan aynı zamanda özel çevre koruma bölgesidir.

Kızılcahamam Ormanları (Soğuksu Milli Parkı) : Çamlıdere ve Kızılcahamam ilçelerini kapsar. Çıplak İç Anadolu Platosu’nun kuzey ucunda yer alan ormanlık ve dağlık bir bölgedir. Bölgede milli park dışında kalan alanlarda kısıtlı ormancılık yapılmaktadır. Kara leylek, sakallı akbaba, küçük akbaba, kızıl akbaba, kara akbaba ve küçük kartalın üreyen popülasyonları ile önemli kuş alanı statüsü kazanır.
Kavaklı Dağı : Güdül ve Dörtdivan ilçelerini kapsar. Alandaki kara akbaba üreme sahası, Sakarya Nehri’nin kollarından olan Kirmir Çayı’na akan Savari Deresi’nin oluşturduğu 10 km. uzunluğunda bir vadidir. Alanda kara akbaba üremektedir.
İnözü Vadisi : Beypazarı ilçesi sınırları içerisindedir. Beypazarı’nın kuzeyinde yüksekliği 100 m’ye ulaşan bir vadidir. Kayalıklarda yuva yapan karaleylek, bıyıklı doğan popülasyonu ile önemli kuş alanı statüsü kazanır. Vadide üreyen diğer kuşlar arasında, küçük akbaba ve kuzgun sıralanabilir.
Sarıyar Barajı ( Nallıhan Kuş Cenneti) : Beypazarı, Nallıhan ve Mihalıçcık ilçelerini kapsar. Sarıyar Baraj Gölü’ne akan akarsuların ağızlarındaki sulak alanları ve gölün kuzeyindeki kayacıkları içine alır. Bölgede kuluçkaya yatan önemli türler arasında gece balıkçılı, karaleylek, küçük akbaba, bıyıklı doğan sayılabilir. Göç sırasında ise çok sayıda leylek ve angıt için konaklama noktasıdır. Küçük akbalıkçıl, gri balıkçıl, gece balıkçılı aynı kolonide kuluçkaya yatar. Kara çaylak ve gökdoğan ürer. Bölgede arada sırada gözlemlenen ak kuyruklu kartal büyük olasılıkla yakın çevrede üremektedir.
Beynam Ormanı : Kuluçkaya yatan iki çift şah kartal ile önemli kuş alanları statüsü kazanır.
Nallıhan Kuş Cenneti : Nallıhan Kuş Cenneti ve Çayırhan sulak alanı da kuş gözetlemeye elverişli alanlardır.

Kamp ve Karavan Turizmi

Soğuksu Milli Parkı : Günübirlik 8000 ziyaretçinin gereksinimini karşılayacak donanım (piknik masası, piknik ocağı, çöp bidonu, çeşme, tuvalet ve yağmur sığınakları) bulunmaktadır. Günübirlik dinlenme ve piknik amaçlı kullanımların yanı sıra çadır ve karavanlı kamp yapma olanağı da mevcuttur.
Çubuk-Karagöl Orman İçi Dinlenme Yeri : Günübirlik dinlenme piknik yapma ve çadır kamping gibi kullanımlara açık bir alandır.
Bayındır Barajı : Barajda kamp-karavan alanı olarak düzenlenen 2 ha’lık alandaki tesis binasında duş, çeşme, çamaşır yıkama yeri, WC ve telefon kabini bulunmaktadır. Kamp alanını her yıl ortalama 1000-2000 kişi kullanmaktadır.


Eğriova Yaylası : Çadırlı kamping yapılmaktadır.
Benli Yaylası : Çadırlı kamping açısından Ankara’nın önemli potansiyel alanlarından biridir.
Mağara Turizmi

Bizans Dönemi Mağaraları: Güdül ilçesi, Kirmir Çayı kenarında İnönü mevkiinde bulunmaktadır. Bu tarihi yerüstü mağaralarının Bizanslılar döneminden kaldığı tahmin edilmektedir. Dağın içini oymak suretiyle yapılan bu mağaralarda, merdivenlerle kat kat yukarılara çıkılmaktadır. İç Anadolu'daki Ürgüp-Göreme mağaralarına benzerlik göstermektedir. Aynı zamanda burası, merkezi bir yerdeki kilisesi ile bir köy topluluğunu andırmaktadır. Kirmir Çayı’nın zamanla altını oyduğu dağın parçalanmasıyla yukarı katlara çıkan merdivenlerin bazıları, açıkta kalmış tarihi bir görünüm arz etmektedir.
Tuluntaş Mağarası : Ankara'ya 15 km. uzaklıkta Gölbaşı ilçesindedir. İncek, Hacılar ve Tuluntaş köyleri arasındaki Karayatak Tepe mevkiinde bulunmaktadır. Uzunluğu 5 km., genişliği 1-1.5 km., yüksekliği 30-40 m. olan büyük bir kireç taşı bloğunun içinde, kimyasal erimeler sonucunda oluşan mağarada görülmeye değer dikit, sarkıt ve sütunlar bulunmaktadır.
Dağ ve Doğa Yürüyüşü

Kirmir Çayı Vadisi : Vadi, Güdül’ün doğu ve batısında toplam 30 km’lik bir doğa yürüyüşü parkuru oluşturmaktadır.
Pazar Çayı Vadisi : Gerek jeolojik oluşumu, gerekse bitki örtüsü bakımından zengin değerlere sahip olup vadi doğa yürüyüşlerine elverişlidir.
İlhan Çayı Ağan Vadisi : Zengin bitki örtüsü ve peyzaj özellikleri 22 km’lik gezi parkuru çevresinde güzel bir doğa oluşturmaktadır.
Çubuk Çayı Vadisi : Dar bir vadi olup, yer yer boğaz biçimindeki oluşumları ve zengin bitki dokusuyla kısa doğa yürüyüşleri için uygundur.
İnönü Vadisi : İki tarafı dik kayalık ve balık sırtı gibi yükselen vadi tabanında, çok dar bir alanda, zengin bitki örtüsü ve meyve bahçeleri içinde bağ evi niteliğinde kırsal yerleşme bulunmaktadır. Aynı zamanda tarihi kaynak niteliğinde olan İnönü Vadisi, doğa yürüyüşleri için elverişlidir.
Mogan ve Eymir Gölleri : Su unsuru, görsel nitelikler, bitki örtüsü ve yaban hayatı varlığıyla doğa yürüyüşü için elverişli alanlardır.
Çubuk Barajı : Baraj gölü ve çevresi doğa yürüyüşüne elverişlidir.
Eğriova Yaylası : Çok zengin çam ormanlarıyla kaplı olan ve Ankara’nın en güzel yaylalarından biri olan Eğriova Yaylası, doğa yürüyüşü yapmaya çok elverişlidir.
Benli Yaylası : Çok zengin çam ormanlarıyla kaplı olan Benli Yaylası dağ-doğa yürüyüşü yapmaya çok elverişlidir.
Soğuksu Milli Parkı : Kızılcahamam’ı çevreleyen ormanların flora yönünden step ile orman zonu arasında bir geçit teşkil etmesi nedeniyle ekolojik ve biyolojik çeşitlilik bakımından ayrı bir özellik taşıyan Soğuksu Milli Parkı doğa yürüyüşü yapmaya çok elverişlidir.
Atlı Doğa Yürüyüşü : Kızılcahamam-Karacaören köyünde atlı doğa yürüyüşü yapılmakta olup Karaşar-Eğriova Yaylaları ve Çamlıdere-Benli yaylaları da potansiyel taşımaktadır.
Yayla Turizmi

Ankara yaylalarında sürekli veya geçici olarak hayvancılık amacı ile kullanılan küçük yerleşmeler bulunmaktadır. Bitki örtüsü, su kaynakları, iklim değerleri değerlendirildiğinde ilin kuzey kesiminde Beypazarı, Güdül, Çamlıdere, Kızılcahamam ve Nallıhan ilçelerindeki yaylalar turizm potansiyeline sahip olup, doğa yürüyüşleri, kamping, günübirlik dinlenme ve su kaynaklarının olduğu yerlerde sportif olta balıkçılığı gibi çeşitli rekreasyon faaliyetlerine de olanak sağlamaktadır.
Karaşar-Eğriova Yaylaları (Belenova, Kuyucak, Sarıalan, Çukurören Yaylaları) : Beypazarı’nın kuzeyinde, ilçeye 55 km., Karaşar beldesine 20 km. uzaklıktadır. Belenova, Kuyucak, Sarıalan, Çukurören ve Eğriova yaylalarını kapsayan Eğriova Yaylası 650 ha’dır. Yayla turizmi, doğa yürüyüşleri, çadırlı kamping ve günübirlik dinlenme gibi rekreasyon faaliyetleri için Ankara’nın en elverişli ve güzel yaylalarından biridir. Alabalık ve çay balığı türlerinin bulunduğu gölet, sportif balıkçılık için olanak yaratmaktadır.
Çamlıdere-Benli Yaylaları (Yılanlı, Osmansin, Peçenek, Çukurören Yaylaları): Çamlıdere ilçesinin doğusunda, ilçeye 40 km. uzaklıktadır. Yaylanın etrafı zengin çam ormanları tabanı ise çayırlarla kaplıdır. Yayla evleri genellikle ahşaptır. Yayla turizmi, doğa yürüyüşü ve çadırlı kamp kurmaya elverişlidir.
Güdül-Sorgun Yaylası: Güdül ilçesinin kuzeyinde, ilçeye 23 km. uzaklıktadır. Sorgun Köyü halkının yaz aylarında hayvan otlatmak amacıyla çıktığı yaylada, 1976 yılında yapılan bir de gölet bulunmaktadır. Etrafı zengin çam ormanlarıyla kaplıdır. Güdül ilçesinin en güzel yaylası olan Sorgun Yaylası, dağ ve doğa yürüyüşü, çadırlı kamping, günübirlik dinlenme ve sportif balıkçılık gibi çok amaçlı turizm potansiyeline sahiptir.
Nallıhan-Andız Yaylası : Nallıhan ilçesine 30 km. uzaklıktadır. Köylülerin hayvan otlatmak için kullandıkları yaylada altyapı yoktur. Orman idaresi tarafından yapılmış bir çeşme mevcuttur. Etrafı karaçam ormanlarıyla kaplı olan yayla, dağ ve doğa yürüyüşü ve çadırlı kamping için oldukça elverişlidir.
Kızılcahamam-Ulucak Yaylası : Kızılcahamam ilçesinin doğusunda, ilçeye 40 km. uzaklıktadır. Yayla, Haziran-Eylül aylarında hayvan otlatmak amacıyla kullanılmaktadır. Altyapı yoktur. Yayla turizmine ve dağ ve doğa yürüyüşlerine uygundur.
Kızılcahamam-Başköy Yaylası : Kızılcahamam ilçesine 45 km. uzaklıktadır. Çevresi çam ormanlarıyla kaplı olan yayla haziran-ekim aylarında hayvan otlatmak amacıyla kullanılmakta olup dağ ve doğa yürüyüşlerine elverişlidir.
Kızılcahamam-Salın (Maden) Yaylası : Kızılcahamam’a 35 km. uzaklıktadır. Yaylanın çevresi çam ormanlarıyla kaplıdır. Yaylada hiçbir altyapı yoktur. Ancak su kaynakları boldur ve su çeşmelerden sağlanmaktadır. Salın Yaylası yayla turizmi ve dağ ve doğa yürüyüşü için elverişli olup, çadırlı kamping için uygun alanlar vardır.
Bisiklet Turizmi : Kirmir Çayı Vadisi, Ankara Çayı Vadisi, Eğriova ve Benli Yaylaları, Karagöl, Mogan ve Eymir Gölü çevresi bisiklet turları yapmaya elverişli alanlardır.

Elmadağ Kayak Merkezi Kış Turizmi

Elmadağ Kayak Merkezi Ankara sınırları içinde, Elmadağ'ın kuzey yamaçlarında yer almaktadır. Kent merkezine yakınlığı avantajıdır. Ankara'ya 18 km. uzaklıktadır. Şehir merkezinden kayak tesislerine ulaşım üniversite araçları ve özel araçlarla mümkündür. Kayak merkezi Elmadağ'ın kuzey yamaçlarında, 1500-1850 m. yükseklikler arasında bulunmaktadır. Pistler ağaçsızdır ve alpin çayırlarla kaplıdır.
Karasal iklimin hüküm sürdüğü merkezde kayak sezonu ocak-mart arasında olup, kar kalınlığı 30-60 cm’dir. Alanda kayak evi ile bir otel ve iki restoran bulunmaktadır. Hava Kuvvetleri’ne ait teleski tesisi, kar üstü aracı ve kafeterya hizmet vermektedir. 548 m. uzunluğunda, saatte 720 kişi kapasiteli bir adet teleski bulunmaktadır. Pist kolay ve orta zorluk derecelerindedir.

Müzeler ve Ören Yerleri
Anadolu Medeniyetleri Müzesi : Müze, Ankara Kalesi’nin güneydoğu kısmında, Atpazarı olarak bilinen semtte bulunan iki Osmanlı yapısından meydana gelmektedir. İki yapıdan birisi olan Mahmut Paşa Bedesteni’nin, Fatih dönemi baş vezirlerinden tarafından 1464-1471 tarihleri arasında yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Yapının planı klasik tiptedir. Ortada 10 kubbe ile örtülü dikdörtgen planlı kapalı mekân, karşılıklı yerleştirilen üstü beşik tonozlarla örtülü 102 dükkândan meydana gelen bir arasta ile çevrilmektedir. İkinci yapı olan Kurşunlu Han, tahrir defterlerine ve sicil kayıtlarına dayanan son araştırmalara göre Fatih dönemi baş vezirlerinden Mehmet Paşa’nın Üsküdar’daki imaretine vakıf olarak yaptırılmıştır. Kitabesi yoktur. 1946 yılındaki onarımda II. Murat'a ait sikkeler ele geçirilmiştir. Bu buluntular, hanın 15. asrın ilk yarısında var olduğunu kanıtlar niteliktedir. Han, Osmanlı devri hanlarının tipik plan karakterinde olup ortada avlu ve revak sırası ile, bunları çeviren iki katlı odalardan oluşur. Zemin katta 28, birinci kata 30 oda yer alır. Hanın kuzey cephesinde 11, doğu cephesinde 9 ve giriş eyvanı içerisinde karşılıklı yerleştirilen 4 dükkân yer alır. İki yapı da 1881 yılındaki yangından sonra terk edilmiştir. Atatürk’ün telkinleriyle merkezde bir “Eti Müzesi” kurulması isteği üzerine Kültür Müdürü Hamit Zübeyir Koşay tarafından Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan’a yapılan öneri sonunda, Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından satın alınarak 1938 yılından 1968 yılına kadar süren onarımlar sonunda Ankara Arkeoloji Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, Anadolu’nun arkeolojik eserleri Paleolitik Çağ’dan başlayarak, Osmanlı dönemine kadar kronolojik bir sırayla sergilenmektedir. Bedestenin yan salonlarında kronolojik düzen içinde, Paleolitik, Neolitik, Eski Tunç, Assur Ticaret Kolonileri, Hitit, Phyrigia, Urartu dönemlerine ait, Karain, Çatalhöyük, Hacılar, Can Hasan, Beyce Sultan, Alacahöyük, Karaz, Mahmutlar, Eskiyapar, Elmalı, Kültepe, Acemhöyük, Boğazköy, Gordion, Pazarlı, Altıntepe, Adilcevaz, Patnoz kazılarından gelme çeşitli koleksiyonlar ve Yunan, Roma, Bizans dönemlerine ait örnekler; bedestenin orta salonunda, Hitit İmparatorluk (Alacahöyük) ve Geç Hitit (Malatya, Karkamış, Sakçagözü) kentlerinin giriş kapılarına ait taş kabartmalar kazıda bulundukları biçimde sergilenmektedir. Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 19 Nisan 1997 tarihinde İsviçre’nin Lozan kentinde 68 müze arasında birinci seçilerek “Yılın Müzesi” unvanını elde etmiştir.
Etnografya Müzesi : Etnografya, Ankara’nın Namazgâh adıyla anılan semtinde, Müslüman mezarlığı olan tepede kurulmuştur. Müze 18.7.1930 yılında halka açılmış ve 1938 yılının Kasım ayında iç avlusu geçici kabir olarak ayrılmış, Atatürk’ün naaşı, 1953 yılında Anıtkabir’e nakline değin, burada kalmıştır. Bu kısım halen Atatürk’ün anısına hürmeten sembolik bir kabir şeklinde korunmaktadır. Binanın mimarı cumhuriyet döneminin ilk mimarlarından olan Arif Hikmet Koyunoğlu’dur. Bina dikdörtgen planlı olup, tek kubbelidir. Yapının duvarları küfeki taşıyla kaplanmıştır. Alınlık kısmı mermerden ve oyma süslüdür. Dört sütunlu, üçlü bir giriş sistemi vardır. Kapıdan girilince kubbealtı holüne ve buradan da iç avlu denilen sütunlu kısma geçilir. Müzenin önünde duran bronz Atatürk heykeli 1927 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nca İtalyan heykeltıraş P. Cononica’ya yaptırılmıştır. Müzede maden eserler, dokuma giysi, silah ve ağaç işçiliği sergilenmektedir. Geleneksel Türk sanatının nadide örnekleri arasında Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenmiş halk giysileri, süs eşyaları, ayakkabı, takunya, Sivas yöresi kadın ve erkek çorapları, keseler, oyalar, çevreler, uçkurlar, peşkirler, bohçalar, yatak örtüleri, gelin kıyafetleri, damat tıraş takımları yer almaktadır. Uşak, Gördes, Bergama, Kula, Milas, Ladik, Karaman, Niğde, Kırşehir yörelerine ait dokumalar da bulunmaktadır. Ayrıca müzede Anadolu etnografya ve folkloru, sanat tarihi ile ilgili eserleri içeren bir ihtisas kütüphanesi de bulunmaktadır.
Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası) : Ankara Ulus Meydanı’nda bulunan müze Cumhuriyet Halk Fırkası binası olarak tasarlanmış ancak, I. Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz olması ve gelişen cumhuriyet Türkiye’si meclisinin ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeniyle binada değişiklik yapılarak II. Türkiye Millet Meclisi olarak kullanılmış, 30 Ekim 1981 yılında da Cumhuriyet Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Bina 1923 yılında Mimar Vedat Tek tarafından tasarlanmıştır. Bodrum üzerine iki katlı olan bu yapının iç bölümleri, iki kat boyunca yükselen ortadaki meclis salonunun üç kenarına dizilmiştir. Girişten sonra enine uzanan iki ucunda merdivenlerin yer aldığı geniş geçit, Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı bir tavanla örtülmüştür. Benzer bir biçimde ele alınmış yerlerden birisi de büyük salondur. Yer yer localarla değerlendirilen bu salonun özellikle yıldız motiflerini içeren ahşap tavanı sonradan düzenlenen taç kapı ve bazı noktalar dışında kemerler, saçaklar, yer yer çinilerin yer aldığı bölümler ile bu dönemin mimari özelliklerini yansıtmaktadır. Özgün eşyaları ile meclis toplantı salonu, Atatürk ilke ve inkılaplarının anlatıldığı odalar ilk üç cumhurbaşkanı Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar dönemlerini yansıtan belgeler, fotoğraflar ile bazı şahsi eşyalar sergilenmektedir. Toplantı salonunda ise Mustafa Kemal Atatürk’ün 15-20 Ekim 1927 tarihinde okuduğu Büyük Nutuk’tan bir bölüm, balmumu heykellerle meclis oturumu canlandırılmıştır.
Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası) : Ankara Ulus Meydanı’nda bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası 23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında I. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılmış, daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdürmüştür. 1952 yılında Maarif Vekaleti’ne devredilmiş, 23 Nisan 1961’de “Türkiye Büyük Millet Meclis Müzesi” adıyla halkın ziyaretine açılmış, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. yılı kutlamaları çerçevesinde restorasyon ve teşhir tanzim çalışmaları yapılarak 23 Nisan 1981’de Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak yeniden açılmıştır. Binanın planı Salim Bey tarafından yapılmış, inşasına askeri mimar Hasip Bey nezaret etmiştir. Türk mimari stilinde olan iki katlı binanın duvarlarında Ankara taşı (andezit) kullanılmıştır. Meclisin, 23 Nisan 1920’de çalışmalarına bu binada başlaması kararlaştırıldığında henüz bitirilmemiş olan bina halkın katkısıyla tamamlanmıştır. Bina; koridor, Riyaset Divanı, Bakanlar Kurulu Odası, Encümen Odası (Komisyon Odası), Dinlenme Odası, Şer’iye Encümeni Odası, İdare odaları, Meclis Toplantı Salonu, Mescit, Reis Odası (Meclis Başkanı Odası), fotoğrafhane, eser depoları ve sergi salonu olarak kullanılan alt katın yer aldığı bölümlerden oluşmaktadır.
Anıtkabir: Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahat yeri olarak Rasattepe’de (Anıttepe) seçilmiş ve 1 Mart 1941 tarihinde Anıtkabir’in yapımı için Serbest Proje Yarışması düzenlenmiş, yarışma için hükümet tarafından uluslararası alanda tanınmış yerli ve yabancı sanatçılarca ve Bayındırlık Bakanlığı’nca belirlenen yüksek mimarlardan oluşan tarafsız bir jüri oluşturulmuştur. Yarışmaya Türkiye, Almanya, İtalya, Avusturya, İsviçre, Fransa ve Çekoslovakya’dan toplam 47 adet proje katılmıştır. 18 Kasım 1943 tarihinde Prof. Emin Onat ve Doç. Orhan Arden’in projelerinin uygulanmasına karar verilmiştir. 9 Ekim 1944 tarihinde törenle temeli atılan Anıtkabir’in inşası 9 yıllık bir süre içinde dört aşamalı olarak yapılmıştır. Anıtkabir, Türk mimarlığında 1940-1950 yılları arasında II. Ulusal Mimarlık dönemi olarak adlandırılan dönemin özelliklerini taşımaktadır. Yaklaşık 750.000 m2’lik bir alanı kaplamakta olup Barış Parkı ve Anıt Bloku olarak iki kısma ayrılır
Barış Parkı: Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden ve yabancı ülkelerden getirilen fidanlarla oluşturulmuştur. Bugün parkta 104 ayrı türden yaklaşık 48.500 adet süs ağacı, ağaççık ve süs bitkisi bulunmaktadır.
Anıt Bloku: Üç bölümden oluşmaktadır; Aslanlı Yol Tören Meydanı  Mozole
Tandoğan Kapısı’ndan girildiğinde, Barış Parkı içinden uzanan yoldan Aslanlı Yol başındaki 26 basamaklı geniş merdivenlere ulaşılır. Merdivenin hemen başında karşılıklı olarak İstiklal ve Hürriyet kuleleri yer alır.
Anıtkabir yapı topluluğu içinde, simetrik yerleştirilmiş on adet kule vardır. Bunlar İstiklal Kulesi, Hürriyet Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misak-ı Milli Kulesi, İnkılap Kulesi, Cumhuriyet Kulesi, Müdafaa-i Hukuk Kulesi’dir. Zafer ve Barış kuleleri arasında II. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün mezarı bulunmaktadır.
Anıtkabir Atatürk Müzesi : Anıtkabir Proje Yarışması şartlarına uygun olarak, Misak-ı Milli ve İnkılap kuleleri arasındaki bölüm müze olarak belirlenmiştir. 21 Haziran 1960’ta Anıtkabir Atatürk Müzesi açılmıştır. Burada Atatürk’ün kullandığı eşyalar, kendisine hediye edilen armağanlar ve giysileri teşhir edilmektedir. Müzede ayrıca Atatürk’ün madalya ve nişanları ile manevi evlatlarından A. Afet İnan, Rukiye Erkin, ve Sabiha Gökçen’in müzeye armağan ettikleri Atatürk’e ait eşyalar a sergilenmektedir.
MTA Tabiat Tarihi Müzesi : 1968 yılında Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü tarafından kurulan müze, Eskişehir yolu üzerindeki enstitü binasında bulunmaktadır. Müzede 1935 yılından bugüne kadar yapılan jeolojik çalışmalar sırasında toplanan yer bilimlerinin çeşitli evrelerine ait mineral ve taş örnekleri sergilenmektedir. Üç kattan oluşan müzenin giriş katı tümüyle paleontolojiye ayrılmıştır. Üç bine erişen fosil örnekleri, Maraş filine ait fosil iskeleti monte edilmiş halde sergilenmektedir. 193 milyon yıl önce Ankara civarında yaşamış, 1.5 m. çapında dev ammoniti ve 25 bin yıl önce Anadolu’da yaşamış insana ait ayak izleri sergilenmektedir. Mineraloji ve petrografik’e ayrılmış olan 1. katta, Anadolu’dan toplanan 2650 mineral ve taş örnekleri tanıtılmaktadır. Alt kat diaroma’ların bulunduğu kısımdır. Burada ülkemiz için tipik olan ve gittikçe nesli tükenen hayvanlar yaşam ortamlarında tanıtılmaktadır.
Resim ve Heykel Müzesi : Ankara’da Namazgâh Tepesi’nde Etnografya Müzesi yanında, Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından tasarlanan bina 1927 yılında inşa edilmiştir. Cumhuriyet dönemi Türk mimarisi örneklerindedir. 1980 yılında restore edilerek hizmete giren müzede 19. yüzyıl başından günümüze kadar Türk resim sanatı ve yaklaşık 100 yıllık geçmişi olan Türk plastik sanatının seçkin örnekleri yer almaktadır. Müzede her geçen gün zenginleşen plastik sanatlar kütüphanesinin yanı sıra amatör ve profesyonel sanatçıların çalışabileceği resim, heykel ve seramik atölyeleri vardır. Dış ülkelerle geliştirilen kültürel anlaşmalar çerçevesinde programlanan resim, heykel, seramik, baskı sanatları ve fotoğraf sergileri, periyodik sergiler üç galeride gerçekleştirilmektedir.
Roma Hamamı : Ulus Meydanı’ndan Yıldırımbeyazıt Meydanı’na uzanan Çankırı Caddesi üzerinde yer almaktadır. Yapılan kazılar sonucunda hamamın iki bölümden oluştuğu anlaşılmıştır. Palaestra dört tarafı revaklarla çevrilmiş, yaklaşık kare planlı büyük bir alandır. Kapalı kısımlar ise palaestra’ya bir bütün olarak bağlıdır ve frigidarium (soğuk kısım), tepidarium (ılık kısım) ve kalidarium (sıcak kısım) olarak adlandırılan üç ana kısımdan oluşmuştur. Ayrıca çeşitli avlular, külhan olarak adlandırılan ocaklar servis kısımları ve su depoları ile yapı anıtsal bir bütün haline getirilmiştir. Ankara’daki Roma Hamamı’nın bugün görülebilen kalıntıları alttaki ısıtma katları ile servis kısımlarıdır. Hamamda yapılan kazılar sonucunda ele geçirilen sikke ve yazıtlar ile Korinth başlıkları gibi mimari buluntulardan yapının İmparator Karakalla döneminde (211-217) inşa edildiği ve Bizanslılar döneminde de onarılarak kullanılmış olduğu anlaşılmaktadır. Son yıllarda kısmen restore edilmiş olan Roma Hamamı’nın palaestrasında bugün Roma devri Ankara’sından toplanmış olan yazıtları kapsayan zengin bir koleksiyon sergilenmektedir.
Gordion ve Gordion Müzesi : İç Anadolu’nun en önemli antik kentlerinden birisi olan Gordion, Ankara’nın 96 km. güneybatısında, Polatlı’nın 21 km. batısında Yassıhöyük köyündedir. Gordion’un ilk olarak M.Ö. 3000 yılının sonlarında (Eski Tunç Çağı) iskân edildiği bilinmektedir. Antik kentin bu çağdan başlayarak Hititler, Phyrigialılar, Persler, Yunanlar ve Romalılara ait olmak üzere çeşitli yerleşme tabakalarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Efsaneye göre Gordion’u M.Ö. 9. yüzyılda başkent yapan kişi Phyrigia Kralı Gordios’tur. Gordion en parlak devrini Kral Midas’ın yönetimi altında geçirmiştir. M.Ö. 695 yılında kent, Kimmerler tarafından yakılıp yıkılarak tahrip edilmiştir. Daha sonra Lydialıların egemenliği altına giren kent, ticari ve askeri bir merkez olarak yeniden inşa edilmiştir. M.Ö. 546 yılında Perslerin, M.Ö. 333 yılında Büyük İskender’in ve M.Ö. 278 yılında Galatların yönetimine giren kent, M.Ö. 189 yılında Roma ordusu tarafından tamamen terk edilmiş olarak bulunmuştur. Gordion, Roma egemenliği altında önemini kaybederek küçük bir yerleşim haline gelmiştir. Yassıhöyük köyünün doğusundaki geniş vadide tümülüsler dağınık bir şekilde bulunmaktadır. Bunlar üstleri yığma toprak tepeciklerle örtülmüş ve ağaçtan yapılmış mezarlardır. Toplam sayısı 80’in üstündedir. Gordion’daki tümülüslerin en büyüğü Kral Midas’a ait olduğu düşünülen büyük tümülüstür. Bu mezar yaklaşık 300 m’lik çapı ve 53 m’lik yüksekliği ile Anadolu’daki ikinci büyük tümülüstür. Mezar odasında bir erkek iskeleti, 9 adet tahta masa ile iki adet tahta paravan, 3 büyük kazan, çeşitli büyüklükte 166 adet bronz kap ve iskeletin baş ucunda 145 adet fibula bulunmuştur. Gordion’daki diğer tümülüslerden en önemlisi P tümülüsü olarak adlandırılan ve M.Ö. 700 yıllarında yapıldığı sanılan yığma mezardır. Yaklaşık 80 m. çapı ve 12 m. yüksekliği olan bu tümülüsün mezar odasının içinde bulunan bir çocuk iskeleti ile ağaçtan yapılmış aslan, at ve geyik gibi oyuncaklar bu tümülüsün bir çocuk mezarı olduğunu ortaya koymuştur. Bu tümülüste ayrıca 40 adet seramik kap bulunmuştur. Gordion’da yapılan kazılarda bulunan eserlerin büyük çoğunluğu Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile Gordion Müzesi’nde korunmaktadır.
Augustus Tapınağı : Eski çağlardan günümüze kalmış yapıların en önemlilerinden birisi olan Augustus Tapınağı Ulus’ta Hacı Bayram Camii’nin bitişiğindedir. Augustus Tapınağı, Roma İmparatoru Augustus adına bir bağlılık nişanesi olmak üzere yaptırılmıştır. Tapınağın duvarlarında, İmparator Augustus tarafından, ölümünden önce vesta rahibelerine teslim edilen dört belgeden, yaşamı boyunca yaptığı işleri anlatan sonuncu belge “Index rerum gestarum” adlı belge Yunanca ve Latince yazılmış olarak yer almaktadır. Tapınak kısa yanlarında 8, uzun yanlarında ise 15 sütunu kapsayan Korinth düzenindeki bir peristasis ile çevrilmiştir. Bu sütunlarla birlikte tapınağın kapısı önünde 4, arkada 2 adet sütun yerleri bulunmaktadır. Yalnız iki yan duvarı ile kenarları işlemeli olan kapı kısmı eski hali ile ayakta durmaktadır. Kapının yüksekliği 8.4 m., genişliği 3.34 m’dir. Bu büyük ve görkemli kapıdan kutsal yapının iç bölümüne ve pronaos denilen üstü kapalı bir geçide gelinir. Augustus’un yaşamını anlatan Latince metin pronaosun iki duvarının iç yüzlerinde yer almaktadır. Yunanca yazıt ise cellanın güneybatıdaki duvarının dış yüzünde bulunmaktadır. Tapınağın öteki ucunda ise anteler arasında Korinth düzeninde iki sütunu bulunan opisthodomos yer alır. Tapınak, 5. yüzyılda Bizans döneminde çeşitli eklemeler yapılarak, pencereler açılarak kilise haline getirilmiştir. Güneydoğu duvarında görülen üç pencere bu dönemden kalmadır. 15. yüzyılın başlarında tapınağın kuzeybatı köşesine bitişik bir şekilde Hacı Bayram Camii inşa edilmiştir.
Julien Sütunu : Ulus’ta, Defterdarlık ve Valilik binası arasındaki küçük meydanda bulunmaktadır. Kare bir kaide üzerinde üst üste kurulmuş daireler şeklindeki tuğlalardan yapılmış olan 15 m. yükseklikteki sütun, Bizans dönemi Korinth başlığı ile sona ermektedir. Sütunun 362 yılında İmparator Julien’in Ankara’yı ziyareti anısına dikilmiş olduğu düşünülmektedir.
Gâvurkale : Ankara’nın 60 km. güneybatısında Haymana yakınında bulunan bir kaya kabartmasıdır. Kabartmada üç tanrı figürü tasvir edilmektedir. Kayalık bir bölgede olan Gâvurkale, Hitit döneminde yüksek ve düz bir alan elde etmek için düzenlenmiştir. Vadiye bakan kayanın yüzüne çok silik olarak görülebilen, oturan bir tanrıça ve karşısında ayakta duran iki tanrı figürü kazınmıştır. Yüzeyin 2 m. aşağısında mezar odası kalıntıları mevcuttur.
Külhöyük : Haymana ilçesi Oyaca Kasabası yakınındadır. Orta büyüklükte höyüklerden olan Külhöyük'te, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’nün başkanlığında kazı çalışmaları yapılmaktadır. Höyüğün, yaklaşık 8 km. batısında bulunan Hitit kült merkezi Gâvurkale'ye olan yakınlığı buranın önemli bir Hitit yerleşim merkezi olabileceğine işaret etmektedir. Hititlerde önemli bir mimari gelenek olan monümental potern mimarisi, aynı tarzda yapılmış bir gizli sarnıç ve Eski Tunç Çağı’nın başına tarihlenebilecek buluntular elde edilmiştir.
Alagöz Karargâh Müzesi: Alagöz Köyü, Polatlı Anıtkabir Komutanlığı'na bağlıdır. Atatürk'ün Sakarya Savaşı'nı idare ettiği çiftlik evi 10 Kasım 1968 tarihinden beri müze olarak hizmet vermektedir.
Tel: 231 79 75
Hava Müzesi: Etimesgut Pazartesi ve Salı günleri dışında her gün, 09.00-16.30 saatleri arasında ziyarete açık. Müzede, çeşitli maketler, fotoğraflar, belgeler, pilot giysileri ve uçuş ekipmanları sergileniyor.
Tel: 244 85 50-4114
Meteoroloji Müzesi: Cumartesi-Pazar günleri dışında hergün, 10.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açık. Kurtuluş Savaşı'nda Genel Kurmay Başkanlığı olarak kullanılan yapıda, meteorolojik aletler sergilenmektedir.
Adres: Sanatoryum Cad. Kalaba
Tel: 302 24 19-22
Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi: Pazar ve Pazartesi dışında hergün, 08.30-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Eski adıyla 'Direksiyon Binası' olarak anılan yapı, 1964 yılında düzenlenerek müzeye dönüştürülmüştür. Müzenin alt katında, demiryolları ile ilgili belgeler, hat açılışlarında kullanılan makaslar, değerli eşyalar, kimlik kartları, bilet ve maketler sergilenmekte; üst katında ise Atatürk'ün konuk kabul odası, çalışma ve yatak odası ile banyosu yer almaktadır.
Adres: TCDD Genel Müdürlüğü Binası, Gar
Tel: 309 05 15/4084
Pembe Köşk Müze Evi : 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim ve 10 Aralık günlerinde, 10.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Okulların yapacağı ziyaretler için randevu alınması gerekmektedir. İnönü Vakfı tarafından düzenlenerek ziyarete açılan bu eski bağ evini, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 1924 yılında almıştır. Müzede, İnönü'ye ait çeşitli eşya ve fotoğraflar yer almaktadır.
Adres: Şehit Ersan Cad. No: 14 Çankaya
Tel: 428 18 41 - 427 15 26
Topçu ve Füze Okulu Müzesi: Özel emirle ziyaret edilebiliyor. Üç bölümden oluşan müzede, değişik cins ve çapta toplar, kıyafetler, harp araç ve gereçleri sergilenmektedir.
Adres: Topçu ve Füze Okulu, Polatlı
Tel: 623 44 30/3663
: 1924 yılında 'Ankara Oteli' olarak yapılan bina, 1990 yılındaki restorasyonun ardından sanat galerisi ve demiryolları müzesi olarak hizmete açılmıştır.
Tel: 309 05 15/4094
Çengelhan Rahmi M.Koç Müzesi: Ankara'nın ilk sanayi müzesidir. Müzenin yer almakta olduğu han 1522 yılında yaptırılmıştır.Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Damat Rüstem Paşa'nın vakfına bağlı olduğu bilinen Çengelhan, Ankara'nın hanlar bölgesinde özgünlüğünü bugüne kadar koruyabilen ender yapılardandır.Han Ankara Kalesinin ana giriş kapısının karşısında, eskiden At pazarı olarak anılan mevkide, bedestenlerin yakınlarına konumlandırılmıştır. Dönemin en büyük dört hanından biri olan Çengelhan, Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un iş yaşantısına başladığı yıllarda kullandığı bir dükkana da ev sahipliği yapmıştır. 2003-2005 yılları arasında gerçekleştirilen yenileme çalışmasında han, aslına uygun olarak yeniden yapılandırılmıştır.Müze toplam 32 odada denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan, tıbba kadar pek çok sanayi kolunun geçmişini gözler önüne seren 4000 den fazla obje ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Objeler büyüklükleri açısından ise küçük modellerden, buhar motorlarına ve klasik otomobillere kadar uzanan zengin bir çeşitlilik içerisindedir.
Hafta içi : 10.00 - 17.00 ( Pazartesi Günleri Hariç )
Hafta sonu : ( 1 Ekim - 31 Mart ) 10.00 - 18.00, ( 1 Nisan - 30 Eylül ) 10.00 - 19.00 arası ziyaret edilebilir.
Adres : Necatibey Mh.Depo Sk. No:1 Altındağ,
Tlf : 309 68 00
75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi : Cumartesi-Pazar ve resmi tatil günleri dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arasında açık. 1998 yılında hizmete açılan müzede çeşitli araç ve gereçler ile kitap ve fotoğraflar yer almaktadır.
Adres: Strazburg Cad. Lale Sok. No:6 Sıhhiye
Tel: 231 28 99
A.O.Ç. Atatürk Evi Müzesi: Pazartesi, Perşembe ve Cuma günleri dışında 09.00-17.00 saatleri arasında açık. Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evin, Atatürk Orman Çiftliği'nde inşa edilen benzeri 10 Kasım 1981'den bu yana hizmet vermektedir.
Adres: Atatürk Orman Çiftliği, Gazi Mah.
Tel: 211 01 70
Beypazarı Kültür ve Tarih Müzesi: Pazartesi dışında hergün 09.00-17.00 saatleri arasında açık. Müzede, Beypazarı ve yöresine ait etnografik eserler ile Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerine tarihlenen eşyalar sergilenmektedir.
Adres: Cumhuriyet Mah. Yenice Sok. No:6 Beypazarı
Tel: 763 01 66
Diğer Müzeler
Şefik Bursalı Müze Evi Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi Atatürk Orman Çiftliği Atatürk Evi ve Müzesi Beypazarı Kültür ve Tarih Müzesi Çankaya Köşk Müzesi Eğitim Derneği Eğitim Müzesi  Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Müzesi  Mehmet Akif Ersoy Müzesi  ODTÜ Müzesi  T.C. Ziraat Bankası Müzesi  TRT Müzesi  100. Yıl Kız Teknik Öğretim Müzesi
 
Diğer Tarihi Yapılar

Ankara Kalesi: Ankara’ya hâkim bir tepenin üzerinde kurulmuş olan ve zaman içinde kentin simgesi haline gelen Ankara Kalesi'nin ilk yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. M.Ö. 2. yüzyılda Galatlar zamanında var olduğu bilinen kale daha sonra Romalılar döneminde onarım görmüştür. İç ve dış kale olmak üzere iki kısımdan oluşan kalenin iç surları büyük bir olasılıkla 7. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Daha sonra Arap saldırıları sırasında çok tahrip olan kale 9. yüzyılda Bizanslılar tarafından yeniden onarılmıştır. Dış surların ne zaman eklendiği kesin olarak saptanamamıştır. Kale 1073'te Selçukluların, 1101'de Haçlıların eline geçmiştir. 1227'de yeniden Selçukluların eline geçen kale bu dönemde ve onu takip eden Osmanlılar döneminde çeşitli onarımlar görmüş, son yıllarda yapılan restorasyon çalışmalarıyla sağlamlaştırılmıştır.
Geniş bir yer tutan 20 kuleli dış kaleden bugüne çok az şey kalmıştır. Dış kalede kuleler dörtgen şeklinde olup iki kapısı vardır. Bunlar batıdaki Dış Kale Kapısı ve güneydeki Hisar Kapısı’dır. Hisar Kapısı’nın üzerinde İlhanlılara ait 1330 tarihli bir yazıt bulunmaktadır. İç kale yaklaşık bir dikdörtgen şeklinde olup, kısmen Ankara taşı, kısmen de karışık malzemeden yapılmıştır. İç kale yükseklikleri 14-16 m. arasında değişen 42 kuleden oluşmaktadır. Kuleler beşgen şekildedir. İç surların kuzeybatı kısmında Selçuklular dönemine ait bir yazıt bulunmaktadır. Kalenin en yüksek yeri kuzeyde, denizden 978 m. yükseklikteki Akkale’dir. Bugün kale içinde Osmanlı Ankara’sının 17. yüzyıldan itibaren ayakta kalmış birçok Ankara evi ve Alaaddin Camii bulunmaktadır.
Kalecik Kalesi
: Kalecik Kalesi, Çankırı'ya giden yol üzerinde Ankara'dan 78 km. uzaklıktadır. Bizans devrine tarihlenen kale, modern kasabaya hâkim olan simetrik koni biçimli bir tepenin üzerine kurulmuştur. Güneybatısındaki dağlara bir sırtla bağlanır ve Kızılırmak’a doğru uzanan ovada tek başına yükselmektedir.
Akköprü: Varlık Mahallesi önünde ve Ankara Çayı üzerinde olup, Ankara'nın en eski köprüsüdür. 1222 yılında Selçuklu Hükümdarı I.Alaaddin Keykubat tarafından Ankara Valisi Kızılbey zamanında yaptırılmıştır. Bugün sağlam bir durumda bulunmakla beraber dar bir köprü oluşu ve bugünkü kullanılan geniş yolun dışında kalışı nedeniyle işlerliğini yitirmiştir. O zamanlarda Batı Anadolu'yu Ankara'ya bağlayan yolun üzerinde idi. Eskiden Ankara'dan askere ve hacca gidenler bu köprünün başında ayrılık ağıtları söylenerek uğurlanırdı. Kesme bazalt tasından yapılmıştır. Yedi adet sivri kemerden meydana gelmiştir. Batı yönünde biri silik iki yazıt yer almaktadır.
Suluhan : Hacı Doğan Mahallesi’nde, Suluhan Sokağı’ndadır. 1685 yılında Şeyhülislam Mehmet Emin Bey tarafından Zincirli Camii’ne vakıf olarak yaptırıldığı sanılmaktadır. İki kısımdan oluşan Suluhan'ın birinci kısmı kareye yakın dikdörtgen planlı, ortası avlulu ve iki katlıdır. Bu bölümde sadece doğu ve güney cephedeki dükkânların pek azı günümüze gelmiş, batı ve kuzey cephelerdeki binalar tamamen yıkılmış, sadece dış duvarları kalmıştır. Kalıntılardan hanın iç avlusunun dört kenarda ayaklar üzerinde sivri kemerli revaklarla çevrilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Revaklar arkasında odalar sıralanmaktadır. Güney uçta yer alan ikinci kısım tek katlıdır ve daha dardır. Tamamı toprak altında kalan ikinci kısmın ahırlar ve depolara ayrıldığı tahmin edilmektedir. Her iki kısımda da duvarlar moloz taştan yapılmıştır. Hanın batı kenarında üç bölümlük küçük bir arasta bulunmakta olup, her bölüm kalın beşik tonozlarla örtülmekte ve yanlarda küçük dükkânlar yer almaktadır.
Çengel Han : Kale altında ve Atpazarı Meydanı Sefa Sokak’ta bulunmaktadır. Kitabesinden 1522 tarihinde yapılmış olduğu anlaşılmaktadır.
Zağfiran (Safran) Hanı : Atpazarı’ndadır ve Hacı İbrahim Bin Hacı Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Vakfiyesi 1512 tarihinde düzenlendiği için, bu tarihlerde yapılmış olduğu anlaşılmaktadır. Hanın yarısı mülk, yarısı vakfa aittir. İçinde bir mescit yer almaktadır.
Eski Hamam : Eski Hamam, Gazi Lisesi’nin tam karşısında yer almaktadır. Oldukça harap durumda olan hamamın soyunmalığı tamamen yıkılmış olmasına mukabil soğukluk ve sıcaklık, külhan dahil olmak üzere ayakta durmaktadır. Eserin mimari yapısı ve tekniği itibariyle 15. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir. Restore edilmektedir.
Karacabey Hamamı : Karacabey Hamamı Talat Paşa Bulvarı üzerinde olup, 1444 tarihinde yapılmıştır. Çifte hamam şeklindeki yapı batı kısmında birbirine bitişik soyunmalıkları, doğu kısmında ise batıdakilere göre daha değişik inşa tarzı gösteren sıcaklık ve halvetleriyle birlikte bütünü kareye yakın büyük bir dikdörtgen meydana getirmektedir.
Roma Hamamı: Ulus-Dışkapı hattında, Çankırı caddesi üzerinde bulunan kalıntılar, Roma İmparatoru Caracalla dönemine tarihlenmektedir. Sağlık tanrısı Asklepion adına yaptırılmıştır.
Güvenlik Anıtı : Kızılay'da Güvenpark içerisindedir. 1935 yılında Ankara taşından yapılmıştır. Türk Ulusunun polis ve jandarmaya bir armağanı olduğundan dolayı Emniyet Anıtı da denilmektedir. Anıtın Kızılay'a bakan yönünde; güveni temsil eden bir sopayı eline alan kuvvetli genç erkek heykelleri yer almıştır. Bu heykellerin altında Atatürk'ün söylediği "Türk, Öğün, Çalış, Güven" sözleri tunç harflerle yazılıdır. Bu yazının sağında Türk Polisinin, solunda Türk Jandarmasının halka olan yardımlarını sembolize eden çeşitli kabartmalar bulunmaktadır. Anıtın Bakanlıklara bakan yönünde ise; Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda ve inkılap hareketlerinde beraber bulunduğu arkadaşları belirtilmektedir. Heykellerin altında anıtın yapılış tarihi olan 1935 yılı romen rakamlarıyla yazılıdır. Sağ tarafta insan zekasını, sol tarafta ise çitçinin tarım çalışmalarını belirten kabartmalar yer almıştır.
Mimar Sinan Anıtı : Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin önündedir. 4.30 m. yüksekliğindeki mermer heykelde Mimar Sinan kendine özgü giysisiyle ayaktacanlandırılmıştır.
Mithat Paşa Anıtı : Ulus'ta Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü binasının yanındaki Mithat Paşa heykeli, 1966 yılında banka tarafından heykeltıraş Prof. Hüseyin Anka'ya yaptırılmıştır, 1863'te Ziraat Bankası’nı kuran Sadrazam Mithat Paşa'nın koltukta oturur biçimdeki heykelinin solunda üç başak ve çark, sağında terazi figürleri vardır.
Ulus Cumhuriyet Anıtı
: Ulus Meydanı'ndaki bu anıt, Kurtuluş Savaşı kahramanlarının anısına 1927 yılında Avusturyalı heykeltıraş Krippel'e yaptırılmıştır. Atatürk'ün atlı heykelinin altındaki yüksek ve üçgen kaide Ankara taşındandır. Kaidenin üzerindeki kabartmalarda Atatürk ve askerlerini Başkumandanlık Meydan Savaşı'nda tasvir eden figürlerden başka, Türk kadınını, Türk askerini ve genç Türkiye Cumhuriyeti'ni simgeleyen figürler bulunmaktadır.
Zafer Anıtı : Yenişehir'de Atatürk Bulvarı üzerindeki bu anıt, 1927 yılında İtalyan heykeltıraş Pietro Cannonica'ya yaptırılmıştır. Atatürk'ün ayakta ve kılıcına dayanmış halde üniformalı, tunçtan yapılmış bir heykelidir. Tabanında kabartma halinde zafer çelenkleri yer almıştır.
Ankara Kale İçi Evleri : Kale içinde çoğu iki katlı olan Ankara evlerinin alt kat avlusunda uşakların, aşçıların, kâhyaların odaları, kiminde de bir ahır bulunur. Birinci katta ev sahibinin oturduğu odalar vardır. Genellikle evin dışında ve bir yanı açık merdivenden, "sergâh ya da sergâh" denilen sütunlu, dört bir yanı açık, üstü kapalı bir taraçaya çıkılır. Üst kattaki odalar, kimi evlerde bir sofanın, kimilerinde de sergâhın bir yanında yer alır. Konuk, toplantı ve yatak odaları ikinci katta bulunur. Kimi odalarda kadınların toplantıları izleyebilmeleri için kafesler vardır.
Yerler kare biçiminde tuğlalarla döşelidir. Tavanlar çubuklarla kare kafeslere bölünmüştür. Tavan ortasında bol süslemeli göbekler vardır. Cephede çıkıntı oluşturan alçı kabartmalarla süslü mihrap biçiminde ocakların yanlarında küçük gözler bulunur. Bunlara "tembel deliği" denilmektedir. Odalar, sokağa sergâh ve pencerelerle açılır. Kimi evlerde pencerelerin önünde panjur ve kafesler vardır. Süsleme olarak tavanlarda, tavan göbeklerinde, kapılarda ve evlerin öbür bölümlerinde geometrik süslemeler, rumi ve hatai desenlere kadar her türlü süsleme vardır. Günümüzde bazı evler turistik amaçlı olarak kullanılmaktadır.


Beypazarı Evleri : Ankara'nın 100 km. batısında yer alan Beypazarı’nın dik yamaçlar ve vadilere kurulmuş olan eski kesimi, çarşı ve geleneksel konutlardan oluşan karakteristik dokusuyla ve doğal peyzaj özellikleriyle tarihi ve görsel karakteri zengin olan bir yerleşimdir. 100 yıllık geçmişi olan bu evler, Osmanlı ve geleneksel Türk evlerinin tipik özelliklerini taşımaktadır.
Konut mimarisi açısından ana tip, cumbalı veya üstünde kuşkana olarak adlandırılan bir çatı katı olan iki veya üç katlı yapılardır. Evlerin temel duvarları taştan, geri kalan kısımları ahşaptan yapılmış ve dıştan sıvanmış olup üstleri çinko kaplı veya kiremitli çatıyla örtülüdür. Dış yapıda, bu ana tipin çeşitlemesi olarak balkon biçiminde çıkma veya kuşkanalar, ahşap kafesli pencereler görülür. İç yapıda zemin katı taşlık ve buna bağlı ahır, samanlık, kiler, hizmetkar bölümü gibi mekânlardan oluşur. Üst katlar asıl yaşama katlarıdır. Dikdörtgen veya kare planlı sofa etrafında odalar dışında mutfak, banyo gibi mekânlar oluşturulmuştur. Bütün mekânların üstü ahşap tavanla örtülüdür.

Ayaş Evleri : Vadi tabanındaki çarşı alanının çevresinde ve kuzeyde vadi yamaçlarında organik bir dokuda yoğunlaşan Ayaş Evleri’nden 37'si, tescil edilmiş ve korunmaya alınmıştır.
Mimari özellikleri açısından Osmanlı ve geleneksel Türk evlerinin tipik özelliklerini taşıyan tarihi Ayaş Evleri genellikle iki katlıdır. Yarı kâgir, yarı ahşap olan evlerin zemin katında ahır, kiler ve büyük evlerde hizmetkar odası gibi mekânlar bulunur. Asıl yaşama alanı olan üst katlarda sofa etrafına konumlanan iki veya üç odanın yanı sıra mutfak ve tuvalet-banyo gibi servis mekânları bulunmaktadır. Bütün mekânların üstü ahşap tavanla örtülüdür. Dış yapıda, balkon biçiminde çeşitli türde çıkmalar ve ahşap kafesli pencereler görülür.
Güdül Evleri : Ankara'nın kuzeybatısında, kente 89 km. uzaklıkta eski bir yerleşim olan Güdül ilçesinin kent merkezinde bugüne kadar ayakta kalan tarihi evlerin bulunduğu bölge kentsel SİT alanı ilan edilmiştir. Osmanlı ve geleneksel Türk evlerinin tipik özelliklerini taşımaktadır.

Camiler
Ağaç Ayak Camii : Kitabesi olmayan caminin 1705 tarihli olduğu tahmin edilmektedir. Minaresi ahşap ve kısadır. Mahfili aşı boyalı nakışlarla, tavana kadar yükselen mihrabı kabartma geometrik motiflerle, ahşap minberi ise geometrik geçmeler ve renkli nakışlarla süslüdür. Tavanı işlemeli ahşap olan caminin çatısı kiremitle örtülüdür. Cami, ahşap minberi ve mihrabı ile Geç Devir Ankara eserleri için tipik bir yapıdır.
Ahi Elvan Camii : Samanpazarı Ahi Arap Mahallesi’nde bulunan ve çok sade bir dış görünüşe sahip olan cami, 1832 yılında Ahi Elvan Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır. 1413 yılında onarım gören caminin minaresi ve minberi 1423 yılında yapılmıştır. Dört köşeli bazilikal plana sahip caminin duvarlarının alt bölümü taş, üst bölümü kerpiç, iç konstrüksiyonu ahşaptır. Ahşap tavanı 12 mermer başlıklı ağaç sütun üzerine oturmuştur. Kuzeyde ahşap olarak birinci sütun sırasına kadar uzanan bir alt kat ve ikinci sütun sırasına kadar uzanan bir üst kat mahfili vardır. Beş köşeli motiflerle süslü minberi, Selçuklu üslubu ahşap işçiliğinin güzel bir örneğidir. Caminin kuzeybatısında duvara bitişik olarak yükselen tek şerefeli minarenin kare kaidesi taş, silindirik gövdesi tuğladır.
Ahi Yakup Camii : İsmetpaşa Mahallesi’nde, eğimli bir arazide bulunan cami 1391'de Ahi Yakup tarafından yaptırılmıştır. Camiye doğu cephesinden 11 basamaklı merdivenle çıkılır. Taş temel üzerine kerpiçten yapılmış, kiremit çatılı sade bir yapıdır. 14. yüzyıl Ankara camileri için tipik olan mihrabı ile dikkat çeken cami yenilenerek kısmen karakterini kaybetmiştir.
Alaaddin Camii
: Ankara Kalesi içinde yer alan cami 1178 tarihlidir. 1361 ve 1434 yıllarında onarım görmüştür. Duvarları kesme ve moloz taştan yapılmış, üzeri sıvalı, kiremit çatılı bir yapıdır. Ankara'nın en eski camilerinden biri olan Alaaddin Camii'nin kıble duvarı iç kalenin zindan kapısına bitişiktir. Giriş kapısı üzerinde üç yazıt bulunmaktadır. Kuzeybatı köşesinde tek şerefeli minaresi yükselir. Alaaddin Camii, özellikle 1178 tarihi taşıyan minberi, son cemaatte bulunan antik sütun başlıkları, kapı üzerindeki tamir yazıtları ile önem kazanan bir eserdir. 18. ve 19. yüzyıllarda yenilenen cami tarihi karakterini kaybetmiştir.
Aslanhane (Ahi Şerafettin) Camii : Samanpazan Aslanhane Mahallesi’nde bulunan caminin dış görünüşü çok sadedir. İlk yapılışı 13. yüzyılın başına, tamiri ise 1289-1290'a rastlar. Planı uzunlamasına beş sahınlı bazilikal tiptedir. Roma ve Bizans’ın eski yapılarından toplanan taşlarla yapılmıştır ve bugün üzeri sivri kurşun kaplama çatıyla örtülmüştür. Kıyılan işlemeli üç kapısı kuzey, batı ve doğu yönündedir. Caminin kuzeydoğu duvarına bitişik olan tek şerefeli minare, taş kare kaideli ve silindirik tuğla gövdelidir. 12 pencere ile aydınlanan caminin içinde, altışardan dört sıra olarak dizili 24 çam sütundan on altısı çatıyı, sekizi kadınlar mahfilini taşır. Tavanı ağaç oymalıdır. Tavana kadar yükselen çinilerle süslü mihrabı, Selçuklu dönemi mihraplarının en güzel örneklerinden biridir. Caminin doğusunda bulunan türbe duvarına gömülü antik aslan heykelinden dolayı Aslanhane Camii olarak anılır.
Cenab-ı Ahmet Camii : İç Cebeci Ulucanlar'da bulunan kesme taş duvarlı ve kubbeleri kurşun kaplı olan cami klasik Osmanlı yapılarındandır. 1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Ankara beylerbeyliği yapmış olan Cenab-ı Ahmet Paşa tarafından yaptırılan caminin planı, kare mekân üzerinde tek kubbeli ve son cemaatlidir. Son cemaat yeri dört mermer sütunlu, üç büyük sivri kemerli ve üç kubbelidir. 12'şerden 3 sıra olarak açılan 36 pencerenin çevresi renkli kalem işleriyle süslüdür. Minberi ve mihrabı sade olup, beyaz mermerdendir. 1802, 1887 ve 1940 yıllarında onarım görmüştür.
Hacı Bayram Camii
: Ulus'ta Augustus Tapınağı'nın bitişiğinde yer alan cami, 1427-1428 yıllarında Hacı Bayram Veli tarafından yaptırılmıştır. Doğu duvarı Augustus Tapınağı’na, güney duvarı Hacı Bayram Türbesi’ne dayanır.
Selçuklu mimarisi stilinde inşa edilmiş olan cami Mimar Sinan tarafından onarılmıştır. Uzunlamasına dikdörtgen planlı, taş kaideli, tuğla duvarlı, kiremit çatılı bir yapıdır. Türbenin güneydoğu duvarında yükselen iki şerefeli minaresi kare planlı, taş kaideli ve silindirik tuğla gövdelidir. Alt pencereler dışta sivri kemerli nişlerle kuşatılmıştır. Üst pencereler sivri tuğla kemerlidir. Ahşap mihrabı 17. yüzyıl sonunda ünlü Nakkaş Mustafa tarafından işlenmiş olan cami daha sonra Kütahya çinileri ile süslenmiştir. Sanat değeri yönünden ilgi çekici olan bu cami halen Ankara'nın en önemli camilerinden birisidir.
Karacabey Camii : Hamamönü’nde bulunan cami türbesi, çeşmesi ve çifte hamamıyla birlikte külliye oluşturmaktadır. 15. yüzyılda Karacabey tarafından inşa ettirilen cami eyvanlı plan tipinin Ankara'daki tek örneğini göstermektedir. Beş kubbeyle örtülü olan cami, taş ve tuğla karışımı malzemeden yapılmış olup, minaresi kuzeybatıdadır. Minaresi sırlı tuğla ve çini işçiliği ile önemli bir örnektir. Caminin yanında Karacabey'in türbesi bulunmaktadır.
Çiçekçioğlu Camii
: Alparslan Mahallesi’nde Göztepe Sokağı’nda bulunan Çiçekçioğlu Camii kerpiç duvarlı, ahşap hatıllı, taş kaideli, kiremit çatılı bir yapıdır. Cami tavan sistemi, pencere üstü yazıları, mihrabı ile 17. yüzyıl sonu ve 18. yüzyıl başı Ankara camilerinin güzel bir örneğidir.
Tacettin Camii : Hamamönü Sümer Mahallesi Taçlı Sokak’ta, Karacabey İmareti yakınında bulunan cami, aynı adı taşıyan türbeye bitişik, kesme taş duvarlı, kiremit çatılıdır. Planı uzunlamasına dikdörtgen ve son cemaatlidir. Türbe batısında yer alır. Kuzeybatısında yükselen kare kaideli, silindirik gövdeli minaresi taştandır. 1901-1902’de Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır.
Kocatepe Camii : 16. yüzyıl estetiği ile 20. yüzyıl teknolojisinin bütünleşmesinden oluşan cami, dört minaresiyle Selimiye'yi, merkezi kubbe ve yarım kubbeleriyle Sultanahmet'i andırır. 64x67 m. (4288 m²) ölçüsündeki asıl cami (harem) kısmı, 48.5 m. yüksekliğinde 25.5 m. çapında bir ana kubbe ile örtülüdür. Ana kubbe etrafında dört yarım kubbe yer alır. Bu yarım kubbeler 12 kubbe ile genişletilmiştir. Kubbeler geleneksel tarzda kurşunla kaplanmıştır. Asıl cami kısmına, kündekâri (ahşap geçmeli) tarzda yapılmış bir ana ve dört yan kapıdan girilir. Caminin kuzey kısmında, ana giriş kapısı önünde yer alan ve 2400 m² alanı kaplayan revaklı avluyu, bir mermer şadırvan süsler. Revaklar 14 m. yüksekliğinde 26 kubbe ile örtülüdür. 10 m. yüksekliğindeki mihrap, beyaz mermerden imal edilmiştir. 8.70 m. yüksekliğindeki minber, özel süslemelerle işlenmiş mermerden yapılmıştır.
İç tezyinatta klasik Osmanlı mimarisi örnek alınmış, malzeme olarak; çini, mermer, sarı maden ve özel boyalar kullanılmıştır. Ana kubbe ve aslan göğsü yazıları pirinçten yazılmıştır. Caminin iç süslemeleri arasında ayrı bir yeri olan vitraylar, özel camdan imal edilmiş olup, klasik Osmanlı tarzı ile modern tarz arasında bir geçiş teşkil ederler. Projesi Hüsrev Tayla ve Fatih Uluengin'e aittir.


Sarıkadı (Mimarzade) Camii: Hamamönü Meydan Mahallesi Sarıkadı Sokak No:36'dadır. 18.yy sonlarına aittir. Cami, taş temelli, ahşap hatıllı, kerpiç duvarlı, kiremit çatılı bir yapıdır. Kadınlar mahfilindeki sülüs yazı, mihrabı, tavan sistemi, pencereleri ile 18. yy karakterinde bir yapıdır. Rokoko etkisi, üst pencerelerin alçı şebekesinde ve muezzin mahveli altındaki göbekte görülmektedir.
Zincirli Camii : Ulus’ta Anafartalar Caddesi’nde bulunan cami, taş kaideli, tuğla gövdeli, üzeri kiremit çatılı bir yapıdır. İlk yapılışının 17. yüzyıl ortaları veya sonu olduğu tahmin edilmektedir. Kuzeyde tek kapı ile girilen harem tek sahınlıdır. Cami içinde asılı bir levhadan 1879-1880’de tamir edildiği öğrenilmiştir. Burada “Şeyhülislam Ankaralı Mehmet Emin Efendi’nin mamuresini 1789-1880’de Ankara Valisi Hurşit Paşa tamir ettirdi” denilmektedir. Caminin kasetleme işçiliği ile yapılmış ahşap tavanı, minberi, mihrabı ve cephe düzeni Ankara’nın 17. yüzyıl sonu 18. yüzyıl başı camileri ile birlik göstermektedir.
Ankara’daki Diğer Camiler : Abdulhari Camii  Ağaçoğlu Camii  Balaban Camii  Çeşme Camii  Hacı Musa Camii  Hacı İlyas Camii  Hacı İvaz Camii  Hamidiye Camii  Hatuniye Camii  İki Şerefeli Cami  Leblebicioğlu Camii  Maltepe Camii  Molla Büyük Camii  Şeyh İzzeddin Camii  Yeğen Bey Camii  Yeni Cami  Yeşil Ahi Camii

Korunan Alanlar (Milli Parklar ve Tabiat Parkları) Soğuksu Milli Parkı  Tel: 736 11 15
Konumu ve Önemi: 1959 yılında tesis edilmiş bulunan Soğuksu Milli Parkı, Ankara İli Kızılcahamam İlçesi mülkî hudutları içerisinde 1050 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Ankara'ya 80 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Turistik bakımdan büyük bir önem taşıyan, Kızılcahamamı çevreleyen ormanların flora yönünden step ile orman zonu arasında bir geçit teşkil etmesi sebebiyle biyolojik bakımdan ayrı bir özellik taşımaktadır. Bu sebeple mevcut ormanların korunması ve imarı amacıyla ve Ankara'ya çok yakın bir mesafede bulunmasından dolayı Milli park olarak tefrik edilip değerlendirilmiştir.
Milli Park; Bilimsel ve estetik bakımdan, Milli ve milletlerarası ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarını ifade ettiğine göre; Soğuksu Milli Parkı'nın ayrılış sebepleri daha iyi anlaşılmaktadır.
Tabii Özellikleri: Soğuksu Milli Parkı, en yakın köye yedi kilometre uzaklıktadır. Bölge ormanlarının bulunduğu saha volkanik arazi parçasıdır. Bu bakımdan, bu tip arazilere özgü vasıflardan olmak üzere civarında sıcak ve soğuk su kaynakları bulunmakta olup, bunlar kaplıca olarak da değerlendirilmektedir. Soğuksu Milli Parkın'da yükseklik 1000-1800 metre arasında değişmektedir. En yüksek tepesi 1789 metre rakımlı Arhul Tepesidir.
İklim: Soğuksu Milli Parkında yıllık ortalama sıcaklık 11.9°C, en yüksek sıcaklık 35.6°C, ve en düşük sıcaklık ise 14.6°C civarındadır. Ortalama yağış miktarı 350.3 mm., yıl içinde yağmurlu gün sayısı 209, kapalı gün sayısı 81 'dir.
Bitki Örtüsü: Seri ormanları genellikle koru ormanı görünümündedir. Parkta mevcut orman ağaçları sarıçam, karaçam, köknar, meşe olup, bunların ormandaki karışım oranları; Sarıçam %65, Karaçam %24, Köknar %6, Meşe %5'tir.
Milli Park flora yönünden de oldukça zengindir. Çeşitli çayır otları ve çiçekleri mevcut olup, ayrıca yabani çilek, yabani gül, ağaççıklar da vardır. Milli Parkın 800 hektarı ormanlık saha, 250 hektarı içe açıklık sahadır. Açık sahalar sarıçam ve karaçam fidanları ile ağaçlandırılmıştır. Milli Park sahasının 1/3'ü kullanma ve 2/3'ü ise koruma sahası olarak tefrik edilmiştir.
Hayvan Topluluğu: Milli Park sahasında yaban domuzu, ayı, tilki, çakal, sincap ve tavşan gibi hayvanlar ve otuzbeşin üzerinde kuş çeşidi bulunmaktadır.
Sosyal Durum: Soğuksu Milli Parkı'na giriş ücretlidir. Kullanma sahasında; 8000 ziyaretçinin ihtiyacını karşılayacak piknik masası, piknik ocağı, çöp bidonu, çeşmeler, tuvaletler ve yağmur sığmakları mevcut bulunmaktadır. Bu tesislere ayrıca her yıl yenileri ilâve edilmektedir. Yılda ortalama 500.000 kişinin ziyaret ettiği Soğuksu Milli Parkı ziyaretçilerinin çoğunu, ilkbahar ve sonbaharda Ankara'dan hafta sonu geçirmek üzere gelenler teşkil etmektedir.
Milli Park dahilinde bir adet idare binası, bir adet sekiz yataklı misafirhane, iki adet gazino, bir adet memba suyu işletmesi, bir adet büfe, 500 kişilik açık hava tiyatrosu ve 80 yatak kapasiteli her türlü konforu haiz bir turistik otel mevcuttur. Koruma yönünden bir adet polis karakolu vardır.
Ayrıca Milli Park haricinde parka bağlı pırnak, keklik ve çil üretme istasyonu bulunmaktadır. Üretme istasyonunda kınalı keklik, çim keklik, şahin, sülün, bıldırcın ve güvercin bulunmaktadır.
Park içinde 16 kilometrelik çevre yolu mevcut olup, park sahası bu yolla tamamen gezilebilecek durumdadır. Ayrıca piknik alanlarına giden yollar da vardır.
Soğuksu Milli Parkında çadır kurulabileceği gibi, karavanlı kamp yapmak da mümkündür. Park sahasında dağ turizmine meraklı olanlar için de imkan mevcuttur. Parkın her köşesinde manzara çok çeşitli ve günün her saatinde değişik güzelliktedir

ANKARA'NIN DOĞAL SEMBOLLERİ

Ankara Kedisi

Ankara Kedisi dünyanın en sevilen saf kan kedi ırkları arasında yer almaktadır. Nesiller boyu "Ankara" her zaman uzun tüylü kediyi nitelendirmek için kullanılan bir terim olmasına rağmen tek saf kan Ankara, ataları Türkiye'den çıkmış olan Türk Ankarası'dır. Ankara kedisi Türkiye'de üretilmiş doğal ve saf bir kedi ırkıdır. Ankara kedisi ülkesinin ulusal hazinelerinden biri sayılmaktadır. Ankara Kedisi dünyanın dikkatini ilk kez Haçlı Savaşları sırasında çekti. 1620-1625 yıllarında Fabri de Peiresc adındaki bir Fransız bilim adamı ülkesine eski Ankara'dan bir kaç saf beyaz kediyle dönmüştü.
Ürettiği yavrular Fransız soyluları arasında dikkatle dağıtıldı. İlk yavrulardan biri Fransız devlet adamı Cardiani de Richekieu'ya verildi. 18.yy da XV. Louis gibi XVI. Louis veMarie Antoinette de bu asil kedilerin hayranları arasına girdi. Bu dönemde yapılmış pek çok yağlı boya tablo Ankara Kedilerini çeşitli renklerde resmetmektedir. 19.yy'da pek çok Ankara Kedisi Fransa'dan Amerika'ya İhraç edilmiştir.
1962'de birçok Amerikan askeri personeli, Ankara Hayvanat Bahçesi'nde 45 yıllık bir üretim programının ürünü olan Ankara Kedilerini gördüler. Bir kaç çift alınarak Amerika'ya götürerek ırka ilginin yeniden doğmasını sağladılar. Bu ipeksi orta uzunlukta kürkü olan ince uzun yapılı kediler safkan kedi güzelliği ve zevkini çıkaran tüm ülkelerde sevilip ilgiyle üretilmeye devam etmektedir.

Ankara Keçisi

Birçok ülkede mohair diye adlandırılan tiftik, bilindiği gibi bütün dünyaya yurdumuzdan yayılan Ankara Keçisinin ürünüdür. Bu nedenle Tiftik Keçisi, dünya literatüründe Ankara Keçisi (The Angora Goat) olarak tanınır.
Ankara Keçisini 13. yüzyılda Hazer Denizinin doğusundan, Anadoluya Türkler getirmişlerdir. Ankara Keçisi, Orta Anadolu'nun kurak iklim ve toprağı ile iyi bir şekilde bağdaşarak o zamandan beri bu bölgede gelişmiş, Orta Anadolu'ya özgü ve seçkin bir gelir hayvanı olma özelliğini bugüne kadar sürdürmüştür.
1939 yılına kadar sadece Orta Anadolu'da, özellikle Ankara ve çevre İllerde ekonomik bir değer olan Ankara keçisi, buradan değişik tarihlerde dış ülkelere götürülmüş ve gittiği yerlerde esas ismini koru¬muştur. Halen bütün dünyada Ankara Keçisi olarak tanımlanmakta ve bu sayede Ankara'nın dolayısıyla Türkiye'nin ismini tüm dünyaya duyurmuş bulunmaktadır.
Ankara Keçisi Ankara'nın bütün ilçelerinde yetiştirilmekle beraber, en çok ürün alman ilçeler Ayaş, Beypazarı, güdül ve Nallıhan'dır.
Ankara Keçisi'nin yünü olan tiftik, hayvansal kaynaklı elyafın "special kıl elyafı" bölümünde yer almaktadır. Gerek üretimin fazlalığı, gerekse sahip olduğu bazı özelliklere nedeniyle tiftik, bu gurupta incelenen kaşmir, alpaka, deve tüyü, keçi kılı vb. gibi hayvansal elyafın başında yer alır. Bugün dokuma sanayiinde yapağıdan sonra en çok kullanılan ve aranılan bir elyaf olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bir tekstil elyafı olmakla birlikte, genelde dokuma sanayiinde saf olarak kullanılmaz. Pamuk, yün, tabii ve akrilik gibi suni elyaflarla değişik oranlarda karıştırılarak kullanılır. En büyük tüketimi tekstil sanayi indedir. Kumaşlarda, lüks battaniyelerde, halıcılıkta, trikotaj endüstrisinde, peruk ve oyuncak sanayiinde ve paraşüt ipi yapımında kullanılmaktadır.
Tiftik Keçisi Anadolu'ya geldiğinden itibaren Ankara ve çevresinde yavaş yavaş sof üretimi görülmektedir. Tiftik Keçisinin tüyleri İşlenerek iplik haline getirilir ve bu İplikten Türk Kumaşları arasında ayrı bir özelliği olan "Ankara Sofu" üretilirdi. Renk çeşitleri, dokunuşlarındaki ustalıklar, desen incelikleri dikkat çekmekteydi. Yerli ve yabancı Tüccarlar tarafından önemli bir pazar oluşturmaktaydı.

Ankara Tavşanı

Dünyada Avustralya'dan Fransa'ya kadar birçok ülkede yetiştirilen ve sayıları milyonlarla ifade edilen Ankara Tavşanı, anayurdundaki birkaç çiftlikte bine yakın bulunuyor.
Ankara Tavşanı tarihi belgelere göre 1723 yılında Anadolu'da tamamen yok olmuştur. Almanya'da yaşayan gurbetçi bir vatandaş tarafından yeniden anayurduna getirilen Ankara Tavşanı kayseri'de bir çiftlikte yetiştirilmeye başlanmıştır. Ankara'da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na ait bir enstitüde de yetiştirilen Ankara Tavşanının sayısı sadece 500-1000 arasındadır. Tesadüfen bulunulan bu ırkı anayurdunda yaygınlaştırma çalışmaları devam etmektedir.
Çok değerli olan Ankara Tavşanı anayurduna kolay uyum sağlamıştır.
Ankara Tavşanı, bir batında 4 ile 14 arasında yavru doğurur. 40 santimetreye kadar ulaşan yünü iki-üç aylıkken kırkılmaya başlar ve her hayvan yılda ortalama 1 kilo yün verir. Hafif ve yüksek ısı tutan, özellikle angora kazak üretimi ve elektromanyetik etkisi nedeniyle romatizma hastalan için üretilen giyeceklerde kullanılan Ankara Tavşanının yünü altın değerindedir.
Ankara Tavşanından elde edilen Angora yünü, koyun yününe göre sekiz kat fazla ısı vermekte ve alerjiye de yol açmamaktadır. Ankara Tavşanının yününden yapılan korse, dizlik, iç çamaşırı, fizik tedavi ve nevraljide kullanılan termal giysilerin, dolaşım bozukluğu ve romatizma başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelmektedir.
Ankara, ayrıca Ankara Çiğdemi, Armudu, Ankara Balı ve Kalecik Karası adıyla bilinen üzümüyle de ünlüdür.
AYAŞ DUT FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Ayaş -Temmuz 
Düzenleyen Kuruluş : Ayaş Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 712 26 00 
Faks : 712 21 20
ANKARA KEÇİSİ FESTİVALİ - GÜDÜL
Tarihi : Nisan - Mayıs
BEYPAZARI HAVUÇ FESTİVALİ
Tarihi : Ekim
SİNCAN LALE VE KÜLTÜR MERKEZİ
Tarihi : Mayıs
HAYMANA ULUSLARARASI KAPLICA FESTİVALİ VE KÜLTÜR ŞENLİKLERİ
Tarihi :
Haziran
HIRKATEPE KÖYÜ GAZİ GÜNDÜZALP'İ  ANMA VE HACET ŞÖLENİ
Tarihi : Haziran
ÇAMLIDERE ALUÇDAĞI FESTİVALİ
Tarihi : Temmuz
GÜDÜL ÜZÜM FESTİVALİ
Tarihi : Ekim
KIZILCAHAMAM SOĞUKSU FESTİVALİ
Tarihi : Ağustos
ÇELTİKÇİ BELEDİYESİ PİRİNÇ FESTİVALİ, KIZILCAHAMAM
Tarihi : Eylül
KARAPÜRÇEK YAĞLI GÜREŞ VE MÜZİK ETKİNLİKLERİ
Tarihi : Eylül
YENİKENT KAVUN FESTİVALİ VE KÜLTÜR ŞENLİKLERİ
Tarihi : Eylül
ELMADAĞ BAYRAM ARACI KÜLTÜR ŞENLİĞİ
Tarihi : Eylül
POLATLI SAKARYA ZAFERİ'Nİ KUTLAMA ŞENLİKLERİ
Tarihi :
Eylül
GÜDÜL KİRAZ FESTİVALİ
Tarihi : Haziran
ŞEREFLİKOÇHİSAR TUZ FESTİVALİ
Tarihi : Ağustos
NALLIHAN TABDUK EMRE'Yİ ANMA TÖRENİ 
Tarihi : Ağustos
KUTLUDÜĞÜN GÖZLEME, AYRAN KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ
Tarihi : Haziran
NEVRUZ ŞÖLENİ
Yeri Ve Tarihi : Keçiören - 21 Mart
Düzenleyen Kuruluş : Keçiören Belediye Başkanlığı
Tel : (312)361 10 42 
Faks : 361 10 16
TABDUK EMRE'NİN KIZI BACIM SULTANI ANMA TÖRENİ
Tarihi: Eylül'ün 2.Haftası
ULUSLARARASI "ANADOLU GÜNLERİ" KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ
Tarihi : 14-22 Eylül
BEYPAZARI KAPAMA ŞÖLENİ
Tarihi : Eylül
KIZILCAHAMAM ÇELTİKÇİ BELDESİ PİRİNÇ FESTİVALİ
Tarihi : 29 Eylül
KARAPÜRÇEK YAĞLI GÜREŞLERİ
Tarihi : Eylül
ÇAMLIDERE HALK ŞENLİĞİ
Tarihi : Eylül
13 EKİM ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞU
Tarihi : 13 Ekim
KIZILCAHAMAM ÇORAK PANAYIRI
Tarihi : Ekim - Aralık
KAZAN KAVUN PAZARI
Tarihi : Ağustos 3.Haftası
KAZAN TAHSİN ERİŞ CİRİT OYUNLARI
Tarihi : Ağustos 3. Haftası
KIZILCAHAMAM SU FESTİVALİ
Tarihi : Ağustos
ÇUBUK SÜNNET ŞÖLENİ
Tarihi : Ağustos
AŞIKLAR FESTİVALİ
Tarihi : Ağustos
YENİKENT KAVUN FESTİVALİ
Tarihi : Eylül 1.Haftası
GÜDÜL SORGUN YAYLA ŞENLİKLERİ
Tarihi : Haziran
BEYPAZARI KARAŞAR EĞRİOVA YAYLA FESTİVALİ
Tarihi : Haziran
GÜDÜL KAPAMA ŞÖLENİ
Tarihi : Temmuz
TURİZM HAFTASI
Tarihi: 15-22 Nisan
ULUSLARARASI MÜZİK FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi :  Merkez - Nisan - Mayıs
Düzenleyen Kuruluş : Sevda - Cenap And Müzik Vakfı
Tel : (312) 427 08 55 
Faks : 427 31 59
UÇAN SÜPÜRGE KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Merkez 02 - 09 Mayıs
Düzenleyen Kuruluş : Uçan Süpürge
Tel : (312) 427 00 20
Faks :  455 66 51
ULUSLARARASI ANKARA KARİKATÜR FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Merkez - 03 - 07 Mayıs
Düzenleyen Kuruluş : Karikatür Vakfı
Tel : (312) 436 15 16 
Faks : 436 15 16
NALLIHAN HIDRELLEZ ŞENLİKLERİ
Tarihi : Mayıs 1.Haftası
RESİM-MÜZİK-TİYATRO ve KÜLTÜR ŞENLİKLERİ
Tarihi : 28 Mayıs - 12 Haziran
SÖMESTR FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Çankaya - Şubat 2.Haftası
Düzenleyen Kuruluş :  Çankaya Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 467 40 82 - 468 21 02
Faks : 467 40 52 
E-Mail Adresi : kultur@cankaya-bld.gov.tr

ÇİZGİ FİLM ŞENLİKLERİ

Yeri Ve Tarihi : Beypazarı - Şubat 2.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Beypazarı Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 762 25 10 (5 Hat)
Faks : 763 13 58
DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Yeri Ve Tarihi : Keçiören - 08 Mart
Düzenleyen Kuruluş : Keçiören Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 361 10 42
Faks : 361 10 16
7.ULUSLAR ARASI ANKARA ROCK STATION MÜZİK FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Merkez - 25-27 Mart
Düzenleyen Kuruluş : Rock Station Rock Müzik Festivali Organizatörü
Tel : (312) 419 54 50
Faks :

27 MART ULUSLAR ARASI TEK KİŞİLİK OYUNLAR FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Çankaya - 27 Mart
Düzenleyen Kuruluş : Çankaya Belediye Başkanlığı
Tel :  (312) 467 40 82 - 468 21 05
Faks : 467 40 52
E-Mail Adresi : kultur@cankaya-bld.gov.tr
GÜVENLİK, OTOMASYON, TELEKOMÜNİKASYON YANGIN, ACİL DURUM, ARAMA-KURTARMA
Yeri Ve Tarihi :
Merkez - 31 Mart-03 Nisan
Düzenleyen Kuruluş : Marmara Tanıtım Fuarcılık
Tel :  (212) 481 04 04
Faks : 481 04 74 
E-Mail Adresi :  www.isaffuari.com
                          marmara@marmarafuar.com.tr
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
Yeri Ve Tarihi :
Çankaya - 23 Nisan
Düzenleyen Kuruluş : Çankaya Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 467 40 82 - 468 21 05
Faks : 467 40 52
E-Mail Adresi : kultur@cankaya-bld.gov.tr
29 NİSAN DÜNYA DANS GÜNÜ
Yeri Ve Tarihi : Çankaya - 29 Nisan
Düzenleyen Kuruluş : Çankaya Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 467 40 82 - 468 21 05
Faks : 467 40 52
UÇURTMA ŞENLİĞİ
Yeri Ve Tarihi : Beypazarı - Nisan 4.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Beypazarı Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 762 25 10 (5 Hat)
Faks : 763 13 58
E-Mail Adresi : belediye@beypazari-bld.gov.tr
HIDRELLEZ ŞENLİĞİ
Yeri Ve Tarihi : Mamak - 08-09 Mayıs
Düzenleyen Kuruluş : Mamak Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 320 20 53
Faks : 550 71 66
SAKATLAR HAFTASI
Yeri Ve Tarihi : Çankaya - 10 Mayıs
Düzenleyen Kuruluş : Çankaya Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 467 40 82 - 468 21 05
Faks : 467 40 52
E-Mail Adresi : kultur@cankaya-bld.gov.tr
ANNELER GÜNÜ
Yeri Ve Tarihi : Keçiören - 13 Mayıs
Düzenleyen Kuruluş : Keçiören Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 361 10 42
Faks : 361 10 16

UÇURTMA VE BAHAR ŞENLİĞİ
Yeri Ve Tarihi :
Ayaş - 15 Mayıs
Düzenleyen Kuruluş : Ayaş Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 712 26 00
Faks : 712 2120
E-Mail Adresi : Ayasbelediye@yahoo.com

19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
Yeri Ve Tarihi : Keçiören - 19 Mayıs
Düzenleyen Kuruluş : Keçiören Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 361 10 42
Faks : 361 10 16

19 MAYIS ŞENLİKLERİ
Yeri Ve Tarihi : Çankaya - 19 Mayıs
Düzenleyen Kuruluş : Çankaya Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 467 40 82-468 2105
Faks : 467 40 52

FETİH ŞÖLENİ
Yeri Ve Tarihi : Keçiören - 29 Mayıs
Düzenleyen Kuruluş : Keçiören Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 361 10 42
Faks : 361 1016

HOŞEBE HIDRELLEZ BAYRAMI
Yeri Ve Tarihi :
Nallıhan - Mayıs 4.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Nallıhan Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 785 10 11-785 11 82
Faks : 785 45 60
E-Mail Adresi : belediye@nallihan-bld.gov.tr
ETİMESGUT'UN KURULUş YILDöNÜMÜ KUTLAMALARI
Yeri ve Tarihi : Etimesgut - Haziran I.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Etimesgut Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 244 32 32-33-244 10 00/1530-1531
Faks : 244 46 46
E-Mail Adresi : etimesgut@etimesgut.bel.tr

BEYPAZARI TARİHİ EVLER, EL SANATLARI, HAVUÇ VE GÜVEÇ FESTİVALİ
Yeri ve Tarihi :
Beypazarı - Haziran I.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Beypazarı Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 762 25 10 (5 Hat)
Faks : 763 13 58
E-Mail Adresi : belediye@beypazan-bld.gov.tr

HAYMANA ULUSLARARASI KAPLICA FESTİVALİ VE KÜLTÜR ŞENLİKLERİ
Yeri ve Tarihi : Haymana - Haziran 1-4.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Haymana Kaymakamlığı-Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 658 10 09 - 658 10 07
Faks : 658 20 25 - 65818 48

GELENEKSEL ULUSLAR ARASI GOLLER FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi :
Gölbaşı - Haziran 1-4.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Gölbaşı Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 484 55 60
Faks : 484 26 96
E-Mail Adresi : Ankara1@Ankaragolbasi.bel.tr

BABALAR GÜNÜ
Yeri Ve Tarihi :
Keçiören - Haziran 3.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Keçiören Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 361 10 42
Faks : 361 10 16

AYAŞ DUT, TARİHİ EVLER VE EL SANATLARI FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi :
Ayaş - 25-26 Haziran
Düzenleyen Kuruluş : Ayaş Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 712 26 00
Faks : 712 21 20
E-Mail Adresi : Ayasbelediye@yahoo.com
10.KUTLUDÜĞÜN GÖZLEME AYRAN KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Mamak - 26 Haziran
Düzenleyen Kuruluş : Kutludüğün Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 597 53 53 - 597 50 82
Faks : 597 50 80

HASAT VE KÜLTÜR FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Bala - 26 Haziran
Düzenleyen Kuruluş : Bala Belediye Başkanlığı Balalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği
Tel : (312) 418 82 10 - 876 10 08
Faks : 418 82 12-876 10 19
E-Mail Adresi :ankarabala@bel.tr
BİRLİK VE BERABERLİK YAZ ŞENLİĞİ
Yeri Ve Tarihi : Kalecik - 27 Haziran
Düzenleyen Kuruluş : Kalecikı Belediye Başkanlığı - Kalecik ve Köyleri Kültür ve Day.Yard.Der.Bşk.
Tel : (312) 857 10 36-857 15 15
Faks : 857 10 16
AÇIK PERDELER FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Çankaya - Haziran 1-4.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Çankaya Belediye Başkanlığı                                                              
Tel : (312) 467 40 82-468 2105                                                              
Faks : 467 40 52
E-Mail Adresi : kultur@cankaya-bld.gov.tr
 
EĞRİOVA YAYLA FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Beypazarı - Haziran 4.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Karaşar Belediye Başkanlığı - Karaşar Derneği
Tel : (312) 775 11 44
Faks :
SÜNNET ŞÖLENİ
Yeri Ve Tarihi : Keçiören - Haziran 4.Haftası-Temmuz 1.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Keçiören Belediye Başkanlığı
Tel :  (312) 361 10 42
Faks : 361 10 16
ATATÜRK GÜNÜ
Yeri Ve Tarihi : Kızılcahamam - 16 Temmuz
Düzenleyen Kuruluş :  Kızılcahamam Kaymakamlığı - Belediye Bşk
Tel : (312) 736 11 02
Faks : 736 00 01
SU FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Kızılcahamam - Ağustos 1-4.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Kızılcahamam Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 736 10 30
Faks : 736 30 02
E-Mail Adresi : kizilcahamam@mynet.com
HACI BEKTAŞ-I VELİ ANMA TOPLANTISI
Yeri Ve Tarihi : Keçiören - 18 Ağustos
Düzenleyen Kuruluş : Keçiören Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 361 10 42
Faks : 361 10 16
ŞAPKA İNKILABI TÖRENLERİ
Yeri Ve Tarihi : Kalecik - 23 Ağustos
Düzenleyen Kuruluş : Kalecik Belediye Başkanlığı - Kalecik ve Köyleri Kültür ve Day.Yard.Der.Bşk.
Tel : (312) 857 10 36 - 857 15 1S
Faks : 857 10 16

DOMATES FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Ayaş - 28 Ağustos
Düzenleyen Kuruluş : Ayaş Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 712 26 00
Faks : 712 21 20
E-Mail Adresi : Ayasbelediye@yahoo.com
ZAFER ŞÖLENİ
Yeri Ve Tarihi : Keçiören - 30 Ağustos
Düzenleyen Kuruluş : Keçiören Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 361 10 42
Faks : 361 10 16

TABDUK EMRE'Yİ ANMA ETKİNLİKLERİ
Yeri Ve Tarihi : Nallıhan - Ağustos 4. Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Nallıhan Kaymakamlığı
Tel : (312) 785 10 01 - 785 51 07
Faks : 785 20 01

HÜSEYİN GAZİ KÜLTÜR ŞENLİĞİ
Yeri Ve Tarihi : Merkez - Eylül 1 Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Hüseyin Gazi Derneği
Tel : (312) 431 25 30
Faks : 431 25 30
 
BAYRAM ARACI ŞENLİĞİ
Yeri Ve Tarihi : Elmadağ - Eylül 1-4. Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Elmadağ Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 863 06 50
Faks : 863 36 60

13 EYLÜL SAKARYA KUTLAMALARI VE GORDİON ŞENLİKLERİ
Yeri Ve Tarihi : Polatlı - 13-18 Eylül
Düzenleyen Kuruluş : Polatlı Kaymakamlığı - Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 621 35 10 - 621 35 11 - 623 45 45
Faks : 621 35 19 - 623 97 00
E-Mail Adresi : polatli-bld@ttnet.tr

KALECİK KARASI ÜZÜM FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Kalecik - 18-19 Eylül
Düzenleyen Kuruluş : Kalecikı Belediye Başkanlığı - Kalecik Ve Köy. Kültür Ve Day.Yard.Der.Bşk.
Tel : (312) 857 10 36 - 857 15 15
Faks : 857 10 16
YALNIZÇAM SAKARYA GEÇİLMEZ DİRENİŞİ ANITI ANMA TÖRENİ
Yeri Ve Tarihi : Beypazarı - 19 Eylül
Düzenleyen Kuruluş : Yalnızçam Köyü
Tel : (312)
Faks :
29 EKİM CUMHURİYET ŞENLİKLERİ
Yeri Ve Tarihi : Çankaya - 29 Ekim
Düzenleyen Kuruluş : Çankaya Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 467 40 82 - 468 21 05
Faks: 467 40 52
E-Mail Adresi : kultur@Cankaya-Bld.gov.Tr
BELGESEL FİLM GÜNLERİ
Yeri Ve Tarihi : Çankaya - Ekim 1-4.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Çankaya Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 467 40 82 - 468 21 05
Faks :  467 40 52
ÇORAK ET PANAYIRI
Yeri Ve Tarihi : Kızılcahamam - Kasım 1-4.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Kızılcahamam Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 736 10 30
Faks :  736 30 02
E-Mail Adresi : kizilcahamam@mynet.com
ULUSLARARASI ANKARA TİYATRO FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Çankaya - Kasım 1-4.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Çankaya Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 419 35 44
Faks :
ÖĞRETMENLER GÜNÜ
Yeri Ve Tarihi : Keçiören - 24 Kasım
Düzenleyen Kuruluş : Keçiören Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 361 10 42
Faks : 361 10 16
ANKARA FİLM FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Çankaya - Ekim 1-4.Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Çankaya Belediye Başkanlığı
Tel : (312) 467 40 82 - 468 21 05
Faks : 467 40 52
E-Mail Adresi : kultur@cankaya-bld.gov.tr

ENDÜSTRİ FUARI
Yeri Ve Tarihi : Merkez - 29 Eylül-02 Ekim
Düzenleyen Kuruluş : Marmara Tanıtım Fuarcılık
Tel : (212) 481 04 04
Faks : 481 04 74
E-Mail Adresi : www.marmarafuar.com.tr

                    marmara@marmarafuar.com.tr

1- İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ   İL KÜLTÜR ve TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ   Anafartalar Cad. No: 67 Eski Adliye Ulus Tel: 310 04 46 - 310 87 87- 310 68 18 Fax: 310 03 42  ANKARA TURİZM DANIŞMA BÜROSU ESENBOĞA TURİZM DANIŞMA BÜROSU Gençlik Parkı içi No:10 Ulus-Ankara Esenboğa Hava Limanı Dış Hatlar Tel-Faks: 324 04 01 Gelen Yolcu Salonu  Merkez Gar Binası Talatpaşa Bulvarı Ulus-Ankara Tel: 398 03 48 Tel-Faks: 309 04 04 Santral: 398 00 00 / 1578 Esenboğa Havalimanı Turizm Danışma Bürosu   Tel-Faks: 398 03 48 Tav Santral: 590 40 00 /7571     2- RESMİ KURULUŞLAR   Ankara Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Kalaba Mah. Haliç Sk. No: 6 Keçiören İstanbul Cad. No: 22 Rüzgarlı- Ulus Tel: 359 83 50 - 359 83 65 Tel: 309 13 48 Santral: 359 75 45 Faks: 309 06 80 Faks: 359 78 49   AŞTİ Müdürlüğü Ankara Valiliği İl Müftülüğü Konya Yolu Söğütözü Opera Cad. No: 23 Opera Tel: 224 10 00 Tel: 309 82 42 (4 hat) Faks: 224 11 06 Faks: 310 10 08  Ankara Valiliği Bağ-Kur İl Müdürlüğü Hükümet Caddesi Ulus Mithatpaşa Cad. No:25 Kızılay Tel: 311 12 87 Tel: 433 49 52 Faks: 324 27 23 Faks: 435 51 85 Başbakanlık Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. İdari ve Sosyal İşler Müdürlüğü  19 Mayıs Spor Kompleksi İçi Ulus Necatibey Cad. No: 10 Yenişehir Tel: 309 21 00 (12 hat) Tel: 231 70 80 (24 Hat) Faks: 324 10 26 Faks: 231 40 57 Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü Başkent Elektrik Dağıtım Genel Müdürlüğü  Eskişehir Yolu 8. Km. ODTÜ Karşısı No: 146 İdari ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tel: 287 36 60 (10 hat) Necatibey Cad. No: 10 Yenişehir Faks: 287 92 26 Tel: 231 70 80 (24 hat)   Faks: 231 40 57 Cumhuriyet Başsavcılığı İdari İşler Müdürlüğü Cumhuriyet Başsavcılığı İdari İşler Müdürlüğü Ankara Adliyesi Sıhhiye Ankara Adliyesi Sıhhiye Tel: 509 31 80 Tel: 509 31 80 Faks: 311 88 99 Faks: 311 88 99 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dördüncü Kolordu Komutanlığı Ankara Bölge Müdürlüğü 4. Kolordu Komutanlığı İnönü Bulv. Emek Tel: 369 57 10 Tel: 215 49 64 Faks: 369 57 04 Faks: 215 49 62   Devlet Su İşleri 5. Bölge Müdürlüğü Hava Limanı Mülki İdare Amirliği Eskişehir Yolu 8. km. ODTÜ Karşısı Esenboğa Hava Limanı Esenboğa Tel: 287 93 20 (8 hat) Tel: 398 03 49 - 398 00 00 / 1313 Faks: 287 93 40 Faks: 398 01 51 İller Bankası Genel Müdürlüğü İl Defterdarlığı  Atatürk Bul. No: 21 Opera Hükümet Cad. No: 11 Ulus Tel: 310 31 41 (30 hat) Tel: 311 55 71 Faks: 312 2989-3107459 Faks: 311 48 57  İl Emniyet Müdürlüğü İş ve İşçi Bulma Kurumu İskitler Ankara Bölge Müdürlüğü Tel: 384 06 06 Sağlık Sk. No: 1 Sıhhiye Faks: 384 07 03 Tel: 431 21 95   Faks: 435 47 61 İl Jandarma Komutanlığı İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü îl Jandarma Genel Komutanlığı Ankara Valiliği İl Nüfus ve Yenimahalle / Lalegül Vatandaşlık Müdürlüğü Ulus Tel: 346 39 90 - 92 Tel: 311 45 64-311 20 74 Faks: 335 39 89 Faks: 310 80 20 İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü  Hükümet Konağı Ulus Atatürk Bul. Zafer Meydanı Armağan Psj. No: 76 Kızılay Tel: 311 27 76 Tel: 418 66 62 Faks: 324 27 23 Faks: 425 96 04 Jandarma Genel Komutanlığı Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü Bakanlıklar Etlik Cad. No: 39 06110 Dışkapı Tel: 456 19 99 Tel: 384 31 41 (20 hat) Faks: 418 92 08 Faks: 384 31 28 Keçiören Telekom Müdürlüğü Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü  Sanatoryum Cad. Dalgıç Sk. No: 27 Keçiören Varlık Mah. Tanzimat Cad. Yenimahalle Tel: 555 53 00 - 359 59 59 Tel: 384 05 60 (12 hat) Faks: 360 68 78 Faks: 341 81 14 Ankara Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü Milli Eğitim Müdürlüğü Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü İskitler Beşevler Tel: 384 05 50 (7 hat) Tel: 212 66 40 - 43 223 75 04 Faks: 341 39 50 Faks: 223 75 20 Orman Bölge Müdürlüğü Orman Bölge Müdürlüğü Petrol Ofisi Bölge Müdürlüğü Gazi Atatürk Bulv. No: 211 Kat: 9 Tel: 223 76 16-223 50 78 Gama Güriş İş Mrk. Kavaklıdere Faks: 223 32 18 Tel: 426 40 06   Faks: 426 44 06 Sivil Savunma Müdürlüğü Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü Yeni Ziraat Mah. 14. Sk. No: 17 Altındağ İstanbul Cad. No: 30 Ulus Tel: 341 28 86 - 341 23 38 Tel: 310 66 81 -311 85 16-311 55 82 Faks: 341 22 16 Faks: 310 69 90 Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü Tarım İl Müdürlüğü G.M.K. Bul. No: 15 Demirtepe Çınardibi Sk. No: 12 Yenimahalle Tel: 417 05 62 Tel: 344 59 50 - 55 Faks: 315 60 07 Faks: 417 07 33   TCDD Genel Müdürlüğü Tekel Pazarlama ve Dağıtım Başmüdürlüğü 2. Bölge Başmüdürlüğü Gazi- A .O .Ç. TCDD Gar Tel: 211 24 00 Tel: Rezervasyon: 312 18 72 - 309 05 15 Faks: 211 22 89 Danışma: 311 06 20   TMO Ankara Bölge Müdürlüğü Türk Telekom Başmüdürlüğü Abone İşleri Müdürlüğü İstanbul Yolu 9. Km. Güvercinlik Rüzgarlı Sk. Önüçler İş Mer. 2. Kat Ulus Tel: 397 20 94 - 397 21 00 (18 hat) Tel: 309 48 00 Faks: 397 20 93 Faks: 309 48 40 Türk Telekominikasyon A.Ş. Ulaştırma Bakanlığı Ankara Türk Telekom Başmüdürlüğü Bölge Müdürlüğü Anafartalar Caddesi Susam Sok. B Blok No:14 TCDD Binası Zemin Kat Gar 06104 Ulus Tel: 311 30 03 Tel: 555 59 20 Faks: 309 27 70 Faks: 309 48 40   Vakıflar Genel Müdürlüğü Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü Vilayetler Hizmet Birliği Atatürk Bul. No: 44 Ulus Tunus Cad. No:41/A Kavaklıdere Tel: 311 37 74 Tel: 417 00 69 Faks: 324 48 33 Faks: 417 57 07 Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Ankara Bölge Müdürlüğü   Aydoğmuş Sk. No: 4 Kurtuluş Tel: 430 17 21 Faks: 431 47 03   3- ANKARA'DA BULUNAN BÜYÜKELÇİLİKLER VE TEMSİLCİLİKLERİ   Afganistan Büyükelçiliği Almanya Federal Cinnah Cad. No: 88 Çankaya Cumhuriyeti Büyükelçiliği Tel: 438 11 21 Atatürk Bul. No: 114 Kavaklıdere Faks: 438 77 45 (Konsolosluk Paris Cad. No: 29)   Tel: 426 54 65   Faks: 426 69 59 Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği Arjantin Cumhuriyeti Büyükelçiliği Atatürk Bul. No: 110 Kavaklıdere İlgaz Sk. No:4 D. 2 GOP Tel: 468 61 10-455 55 55 Faks: 467 00 19 Tel: 447 79 48   Faks: 446 20 63 Arnavutluk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Avustralya Büyükelçiliği Ebuziya Tevfik Sk. No: 17 Çankaya Nenehatun Cad. No: 83 G.O.P. Tel: 441 61 03 Tel: 446 11 80 - 87 Faks: 441 61 04 Faks: 446 11 88 Avusturya Cumhuriyeti Büyükelçiliği Azerbaycan Büyükelçiliği Atatürk Bul. No: 189. Kavaklıdere Cemal Nadir Sk. No: 20 Tel: 419 04 31 Çelikler Apt. Çankaya Faks: 418 94 54 Tel: 441 26 20   Faks: 441 26 00 Bangladeş Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Belarus Cumhuriyeti Büyükelçiliği Cinnah Cad. No: 78/7-10 Çankaya Han Sk. No: 131/1-2 G.O.P. Tel: 439 27 50 Tel: 446 30 42 Faks: 439 24 08 Faks: 446 01 50 Belçika Krallığı Büyükelçiliği Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçiliği Mahatma Gandi Cad. No: 55 G.O.P. Reşit Galip Cad. Şairler Sk. No: 28 G.O.P. Tel: 446 82 47 Tel: 447 45 28 Faks: 446 82 51 Faks: 447 55 45 Bosna Hersek Büyükelçiliği Brezilya Federatif CumhuriyetiBüyükelçiliği Mahatma Gandi Cad. No: 91/8-9 G.O.P. Reşit Galip Cd. İlkadım Sk. No.l G.O.P. Tel: 446 40 90 Tel: 448 18 40 Faks: 446 62 28 Faks: 448 18 38 Bulgaristan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Atatürk Bul. No: 124 Kavaklıdere Şehit Ersan Cad. No: 42 Çankaya Tel: 467 20 71 Tel: 468 77 19 Faks: 467 25 74 Faks: 468 75 93 Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Uğur Mumcu Cad. No: 100/3 G.O.P. Gölgeli Sk. No: 34 G.O.P. Tel: 446 12 44 Tel: 436 06 28 Faks: 446 12 45 Faks: 446 42 48 Danimarka Krallığı Büyükelçiliği Endonezya Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kırlangıç Sk. No: 42 G.O.P. Abdullah Cevdet Sk. No: 10 Çankaya Tel: 468 77 60 Tel: 438 21 90 Faks: 468 45 59 Faks: 438 21 93 Estonya Krallığı Büyükelçiliği Fas Krallığı Büyükelçiliği Reşit Galip Cd. No: 128/5 G.O.P. Rabat Sk. No: 11 G.O.P. Tel: 446 30 27 Tel: 437 60 20 Faks: 447 28 57 Faks: 447 14 05 Filipinler Büyükelçiliği Filistin Devleti Büyükelçiliği Mahatma Gandi Cad. No: 56 G.O.P. Filistin Sk. No: 45 G.O.P. Tel: 446 58 31 Tel: 436 08 23 Faks: 446 57 33 Faks: 437 78 01 Finlandiya Cumhuriyeti Büyükelçiliği Fransa Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kader Sk. No: 44 G.O.P. Paris Cad. No: 70 Kavaklıdere Tel: 426 19 30 Tel: 455 45 45 Faks: 468 00 72 Faks: 455 45 27 Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçiliği Gürcistan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Filistin Sk. No: 27 G.O.P. Abdullah Cevdet Sk. No: 15 Çankaya Tel: 446 40 56 Tel: 442 65 08 Faks: 446 64 34 Faks: 442 15 10 Hırvatistan Büyükelçiliği Hindistan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kelebek Sk. No: 15/A G.O.P. Cinnah Cd. No:77/A Çankaya Tel: 446 94 60 Tel: 438 21 95 Faks: 436 62 12 Faks: 440 34 29 Hollanda Krallığı Büyükelçiliği Irak Cumhuriyeti Büyükelçiliği Uğur Mumcu Cad. No: 16 G.O.P. Turan Emeksiz Sk. No: 11 G.O.P. Tel: 446 04 70 Tel: 468 74 21 Faks: 446 33 58 Faks: 468 48 32 Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda İran İslâm Cumhuriyeti Büyükelçiliği Birleşik Krallığı Büyükelçiliği Tahran Cad. No: 10 Kavaklıdere Şehit Ersan Cad. No: 46/A Çankaya Tel: 468 28 20 Tel: 468 62 30-455 33 44 Faks: 468 28 23 Faks: 468 32 14   İrlanda Büyükelçiliği İspanya Büyükelçiliği Uğur Mumcu Cad. No: 88 MNG Binası Abdullah Cevdet Sk. No: 8 Çankaya B Blok Kat: 3 G.O.P Tel: 438 03 92 Tel: 446 61 72 Faks: 439 51 70 Faks: 446 80 61    İsrail Büyükelçiliği  İsveç Krallığı Büyükelçiliği  Mahatma Gandi Cd. No:85 G.O.P. Katip Çelebi Sk. No:7 Kavaklıdere Tel: 446 36 05 Tel: 468 02 54 Faks: 426 15 33 Faks: 468 50 20 İsviçre Konfederasyonu Büyükelçiliği  İtalya Cumhuriyeti Büyükelçiliği  Atatürk Bul. No: 247 Kavaklıdere Atatürk Bul. No: 118 Kavaklıdere Tel: 467 55 55 Tel: 426 54 60 Faks: 467 11 99 Faks: 426 58 00 Japonya Büyükelçiliği  Kanada Büyükelçiliği  Reşit Galip Cad. No: 81 G.O.P. Nenehatun Cad. No: 75 G.O.P. Tel: 446 05 00 Tel: 459 92 00 Faks: 437 25 04 Faks: 459 93 61 Katar Devleti Büyükelçiliği  Kazakistan Büyükelçiliği  Karaca Sk. No: 15 G.O.P. Ebuziya Tevfik Sk. No:6 Çankaya Tel: 441 13 64 Tel: 441 23 01 Faks: 441 15 44 Faks: 441 23 03 Kırgızistan Büyükelçiliği  Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Çayhane Sk. No: 24 G.O.P. Alaçam Sk. No: 5 Çankaya Tel: 446 84 08 Tel: 468 48 22 Faks: 446 84 13 Faks: 468 22 79 Kuveyt Büyükelçiliği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Reşit Galip Cad. Kelebek Sk. No: 110 G.O.P. Büyükelçiliği Tel: 445 05 76 Rabat Sk. No: 20 G.O.P. Faks: 446 68 39 Tel: 446 29 20   Faks: 446 52 38 Küba Cumhuriyeti Büyükelçiliği Libya Arap Halk Sosyalist Cemahiriyesi Halk Bürosu Şölen Sk. No: 8 Çankaya Cinnah Cad. No: 60 Çankaya Tel: 442 89 70 Tel: 438 11 10 Faks: 441 40 07 Faks: 440 38 62 Litvanya Cumhuriyeti Büyükelçiliği Lübnan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Mahatma Gandi Cad. No: 17/8-9 G.O.P. Kızkulesi Sk. No: 44 G.O.P. Tel: 447 07 66 Tel: 446 74 85 Faks: 447 06 63 Faks: 446 10 23 Macaristan Büyükelçiliği Makedonya Cumhuriyeti Büyükelçiliği Sancak Mah. 1. Cd. No: 30 Filistin Sk. No: 30/2 G.O.P. Yıldız - Çankaya Tel: 446 92 04 Tel: 442 22 73 Faks: 446 92 06 Faks: 441 50 49   Malezya Büyükelçiliği Meksika Büyükelçiliği Mahatma Gandi Cad. No: 58 G.O.P. Reşit Galip Cad. Rabat Sk. No: 16 G.O.P. Tel: 446 35 47 Tel: 446 03 35 Faks: 446 41 30     Faks: 446 25 21 Mısır Arap Cumhuriyeti Büyükelçiliği Moğolistan Büyükelçiliği Atatürk Bul. No: 126 Kavaklıdere Koza Sk. No: 109 G.O.P Tel: 426 10 26 Tel: 446 79 77 Faks: 427 00 99 Faks: 446 77 91 Moldova Büyükelçiliği Nijerya Büyükelçiliği Kaptanpaşa Sk. No: 49 G.O.P. Uğur Mumcu Sk. No: 56 G.O.P. Tel: 446 55 27 Tel: 448 10 77 Faks: 446 58 16 Faks: 448 10 82 Norveç Krallığı Büyükelçiliği Oman Sultanlığı Büyükelçiliği Kelebek Sk. No: 18 G.O.P. Mahatma Gandi Cd. No: 63 G.O.P. Tel: 447 86 90 Tel: 447 06 30 Faks: 447 86 94 Faks: 447 06 32 Özbekistan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Pakistan İslâm Cumhuriyeti Büyükelçiliği Willy Brand Cd. No: 13 Çankaya İran Cd. No: 37 G.O.P. Tel: 441 38 71 Tel: 427 14 10 Faks: 442 70 58 Faks: 467 10 23 Polonya Cumhuriyeti Büyükelçiliği Portekiz Cumhuriyeti Büyükelçiliği Atatürk Blv. No: 241 Kavaklıdere Kuleli Sk. No: 26 G.O.P. Tel: 46756 19 Tel: 446 18 90 Faks: 467 89 63 Faks: 446 18 92 Romanya Büyükelçiliği Rusya Federasyonu Büyükelçiliği Bükreş Sk. No: 4 Çankaya Karyağdı Sk. No: 5 Çankaya Tel: 466 37 06 Tel: 439 21 22-439 35 18 Faks: 427 15 30 Faks: 438 39 52 Slovak Cumhuriyeti Büyükelçiliği Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiliği Atatürk Bulvarı No: 245 Kavaklıdere Küpe Sk. No: 1/3 G.O.P. Tel: 467 50 75 Tel: 405 60 07-08 Faks: 468 26 89 Faks: 446 68 87 Sudan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Suriye Arap Cumhuriyeti Büyükelçiliği Sancak Mh. 12. Cd. No: 16 Çankaya Sedat Simavi Sk. No: 40 Çankaya Tel: 441 38 84 Tel: 440 96 57 - 58 Faks: 441 38 86 Faks: 438 56 09 Suudi Arabistan Krallığı Büyükelçiliği Şili Cumhuriyeti Büyükelçiliği Turan Emeksiz Sk. No: 6 G.O.P. Reşit Galip Cd. İrfanlı Sk. Tel: 468 55 40 No: 14/1-3 G.O.P. Faks: 427 48 86 Tel: 447 34 18   Faks: 447 47 25 Tacikistan Büyükelçiliği Tayland Krallığı Büyükelçiliği Mahatma Gandi Cd. No: 36 G.O.P. Çankaya Cd. Kader Sk. No: 45/3-4 Çankaya 467 34 09 Tel: 446 16 02 Faks: 438 64 74 Faks: 446 36 21   Tunus Cumhuriyeti Büyükelçiliği  Türkmenistan Büyükelçiliği  Kuleli Sk. No: 12 G.O.P. Koza Sk. No: 28 Çankaya Tel: 437 78 12 Tel: 441 71 22 Faks: 437 71 00 Faks: 441 71 25 Ukrayna Büyükelçiliği  Haşimi Ürdün Krallığı Büyükelçiliği Sancak Mh. 209. Sk. No: 17 Dedekorkut Sk. No: 18 Çankaya Yıldız-Çankaya Tel: 440 20 54 Tel: 441 54 99 Faks: 440 43 27 Faks: 440 68 15   Vatikan Büyükelçiliği Venezüella Cumhuriyeti Büyükelçiliği  Birlik Mh. 3. Cad. No: 37 Çankaya Cinnah Cd. No: 78/2 Çankaya Tel: 495 35 14 Tel: 438 71 35 Faks: 495 35 40 Faks: 440 66 19 Yemen Cumhuriyeti Büyükelçiliği  Yeni Zelanda Büyükelçiliği  Fethiye Sk. No: 2 G.O.P. İran Cd. No: 13/4 Kavaklıdere Tel: 446 26 37 Tel: 467 90 54 Faks: 446 17 78 Faks: 467 90 13  Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Yunanistan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Paris Cd. No: 47 Kavaklıdere Ziya Ür-Rahman Cd. No: 9-11 G.O.P. Tel: 426 02 36 Tel: 436 88 60 Faks: 427 83 45 Faks: 446 31 91 Avrupa Topluluğu Komisyonu Temsilciliği Birleşmiş Milletler Nüfus Hareketleri Fonu Uğur Mumcu Cd. No: 88 Kat: 4 G.O.P. Atatürk Bl. No: 197 Kavaklıdere Tel: 446 55 11 Tel: 426 01 88 Faks: 446 67 37 Faks: 426 13 72 Birleşmiş Milletler Temsilciliği Birleşmiş Milletler Mülteciler BM Geliştirme Programı Yüksek Komiserliği BM Sanayi Gel. Örgütü Temsilciliği Abidin Daver Sk. No: 17 Çankaya BM Enformasyon Merkezi Tel: 439 66 15 BM Uyuşturucu Kontrol Programı Faks: 438 27 02 BM Gıda ve Tarım Örgütü Temsilciliği   Atatürk Bl. No: 197 Kavaklıdere   Tel: 426 81 13  Faks: 426 13 72   Birleşmiş Milletler Çocuklara Uluslararası Çalışma Örgütü Temsilciliği Yardım Fonu Temsilciliği Atatürk Bul. No: 197 Kavaklıdere Tunalı Hilmi Cd. Ertuğ Apt. No: 88/114 Tel: 468 79 22 Tel: 455 36 00 Faks: 427 38 16 Faks: 427 57 40   Dünya Sağlık Örgütü Temsilciliği  İslâm Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi Atatürk Bl. No: 197 Kavaklıdere Attar Sk. No:4 G.O.P. Tel: 428 40 31 Tel: 468 61 72 Faks: 467 70 28 Faks: 467 34 58 Dünya Bankası Ofisi Türksoy Direktörlüğü Uğur Mumcu Cd. No: 88 G.O.P. Ataç Sk. No: 19 Yenişehir Tel: 446 38 24 Tel: 431 20 06 Faks: 446 24 42 Faks: 435 27 60  Uluslararası Göçmen Kuruluşu  Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu Şairler Sk. No:8/1 G.O.P. Adakale Sk. 27/8 Kızılay Tel: 427 12 84 Tel: 435 77 28 Faks: 467 98 70 Faks: 435 98 96    4- KÜTÜPHANELER   Ankara Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi Nenehatun Cd. No: 57 GOP Kumrular Sk. No:3 Kızılay Tel: 436 52 94 Tel: 425 34 98-418 00 45   Faks: 425 45 03 Ankara Oran Sevgi Yılı Halk Kütüphanesi Akyurt İlçe Halk Kütüphanesi Villalar Semti Rasih Kaplan Sk. l.Cd. No: 19 19 Mayıs 90.Cd. Akyurt Oran-Çankaya Tel: 344 10 25 Tel: 490 23 56 - 57   Ayaş İlçe Halk Kütüphanesi Balgat Hüseyin Alpar Halk Kütüphanesi Camii Atik Mh. Dispanser Sk. No:9 Ayaş Ziyabey Cd. 19.Sk. No:9 Balgat Tel: 712 10 51 Tel: 385 30 72 Batıkent Halk Kütüphanesi Beypazarı Mehmet Akif Ersoy 4.Cd. Basım-İş (19) 8.Blok Yenimahalle İlçe Halk Kütüphanesi   Kemal Milaslı Cd. Beypazarı   Tel: 763 11 73 Cebeci Halk Kütüphanesi Çamlıdere İlçe Halk Kütüphanesi Dumlupmar Cd. Eceabat Sk. No:5 Cebeci Ömerağa Mh. No:22 Çamlıdere Tel: 636 45 39 Tel: 753 15 08 Çubuk İlçe Halk Kütüphanesi Elmadağ ilçe Halk Kütüphanesi Yavuz Selim Mh. Duru Sk. Taş Bina Çubuk Hükümet Cd. Okul Sk. No:65 Elmadağ Tel: 837 18 39 Tel: 863 25 60  Güdül İlçe Halk Kütüphanesi Gölbaşı İlçe Halk Kütüphanesi İnkılap Cd. No: 1/1 Güdül Gazi Osman Paşa Mh. Ankara Cd. Belediye İşhanı 3. Blok Gölbaşı Tel: 728 15 62 Tel: 484 10 43 Kalecik İlçe Halk Kütaphanesi Haymana İlçe Halk Kütüphanesi  Yeşilyurt Mh. Ankara Cd. No: 12 Kalecik Ankara Cd. Belediye Binası Haymana Tel: 857 15 31 Tel: 658 11 53 Kızılcahamam İlçe Halk Kütüphanesi Kazan İlçe Halk Kütüphanesi  Cengiz Topel Cd. Belediye Pasajı Kat:l K.Hamam Atatürk Mh. Belediye Pasajı Tel: 736 10 67  Kat: 1 No:62 Kazan Polatlı İlçe Halk Kütaphanesi Milli Kütüphane Zafer Mh. Turan Cd. No:42 Polatlı Bahçelievler Son durak 06 490 Tel: 623 18 31 Tel: 212 62 00 Şentepe Halk Kütüphanesi Sincan İlçe Halk Kütüphanesi Avcılar Mh. Pazaryeri Yenimahalle Belediye eski kreş binası Fatih-Sincan Tel: 330 31 91   Yenimahalle İlçe Halk Kütüphanesi Şereflikoçhibar Yunus Emre İlçe Halk Kütaphanesi İvedik Cd. Gülderen Sk. No: 15 Yenimahalle İstiklal Mh. Ofis Cd. Şereflikoçhisar Tel: 315 52 64-315 81 36 Tel: 687 23 17       5- KÜLTÜR MERKEZLERİ   Alman Kültür Merkezi Fransız Kültür Derneği Atatürk Blv. No: 131 Bakanlıklar Ziya Gökalp Cd. No: 15 Kızılay Tel: 425 14 36 - 418 31 2 Tel: 431 14 58 Faks: 418 08 47 Faks: 433 05 00     İtalyan Kültür Merkezi İran Kültür Merkezi Mahatma Gandi Cd. No:32 GOP Batı Han Kat: 1 No: 103 Bakanlıklar Tel: 446 51 78-446 40 85 Tel: 419 83 82 Faks: 446 51 76   Libya Kültür Merkezi Türk - İngiliz Kültür Derneği Güniz Sk. No:50 Kavaklıdere Bestekar Sk. No:32 Kavaklıdere Tel: 229 87 64 Tel: 419 18 44 Faks: 426 83 19 Faks: 418 54 04 Türk Amerikan Derneği Türk - Alman Dostluk Derneği Cinnah Cd. No:20 Kavaklıdere Necatibey Cd. Yeşilırmak Sk. Tel: 426 26 44 - 426 26 48 No: 10/16 Maltepe Faks: 468 25 38 Tel: 231 92 37     Türkiye - Pakistan Kültür Derneği Türk-Japon Vakfı Necatibey Cd. Yeşilırmak Sk. No: 10/16 Sıhhiye Ferit Recai Ertuğrul Cd. No:2 OR-AN Tel: 231 92 37 Tel: 491 17 56 - 490 56 40   6- KÜLTÜR VE TURİZM İLE İLGİLİ DERNEKLER, VAKIFLAR, MESLEK BİRLİKLERİ   AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) Almanya Türk Tur Operatörleri Birliği Türkiye Temsilciliği Fevzi Çakmak I.Sk. No: 14/12 Kızılay Sedat Simavi Sk. No:66/1 Çankaya Tel: 230 04 09 Tel: 440 52 60 Faks: 229 45 66 Faks: 440 52 61 Anadolu Folklor Vakfı Ankara Kulübü Derneği Yüksel Cd. No:5/2 Kızılay Bayındır Sk. No: 17/2 Kızılay Tel: 418 56 58-418 99 11 Tel: 431 05 91 Faks: 431 05 91 Faks: 425 61 33   Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği Ankaralılar Vakfı İzmir Cd. No:16/B Kızılay Devlet Mh. Sosyal Tesis 2. Sk. No:52/D Tel: 425 79 74 Çankaya Tel: 441 07 37 Faks: 417 74 19   ARED (Ankara Rehberler Derneği) ATİD (Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği) Onur Sk. Defne Apt. No:68/5 Maltepe Bankacı Sk. No:2/9 Kocatepe Tel:232 21 56 Tel: 425 14 14 Faks: 232 21 56 Faks: 417 31 32 BETUYAB (Belek Turizm Yatırımcıları Birliği) GESAV (Geleneksel Türk El Sanatları Vakfı) Kuzgun Sk. No:88/1 A.Ayrancı Kireçli Sk. No:6 Demirfırka Mh. Kaleiçi Tel: 441 54 27 Tel: 324 38 73-310 69 15 Faks: 441 54 28 Faks: 310 69 15 GESAM (Güzel Sanat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) İLESAM (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) G.M.K. Blv. No:63/4 Maltepe İzmir Cd. No:33/16 Kızılay Tel: 231 10 82 Tel: 419 49 38-417 52 65 Faks: 231 23 84 Faks: 419 49 39 TÜDAV (Turizmci Dayanışma Vakfı) Türk El Sanatları Tanıtma Derneği İsmet İnönü Bulvarı No:5 Bahçelievler Karanfil Sk. No:5/53 Kızılay Tel: 212 78 93 Tel: 418 85 37 Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV) TÜRSAB (Ankara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanlığı) Uğur Mumcu Sk. No:24 GOP Tunus Cd. No: 14/5 Kavaklıdere Tel: 437 51 66-437 45 76 Tel: 425 04 46 Faks: 447 41 33 Faks: 425 29 62 Vekam (Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi)   Pınarbaşı Mh. Şehit Hakan Turan Sk. No:9 Keçiören Tel: 355 20 27 Faks: 381 26 70   7- KAMU YARARINA FAALİYET GÖSTEREN DERNEKLER, VAKIFLAR, MESLEK BİRLİKLERİ    Ankara Umum Otolobilciler ve Şoförler Odası ATO (Ankara Ticaret Odası) Mareşal Fevzi Çakmak Cd. No:5 Beşevler Eskişehir Yolu Söğütözü Tel: 212 60 60 (8 hat) Tel: 285 79 50 Faks: 223 34 04 Faks: 286 50 29     Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı  ASO (Ankara Sanayi Odası) Atatürk Blv. No:217 Kavaklıdere Atatürk Bulvarı No: 193 Kavaklıdere Tel: 428 61 00-04/427 78 30 Tel: 417 12 00 Faks: 428 52 88 Faks: 417 43 70 - 417 52 05 Gazeteciler Cemiyeti İnsan Hakları Derneği Çevre Sk. No: 35 Çankaya Tunalı Hilmi Cd. No: 104/4 Kavaklıdere Tel: 427 27 12 - 427 15 22 Tel: 418 53 02 Faks: 468 23 84   Türk Dil Kurumu  Türk Eğitim Derneği  Atatürk Bl. No:217 Kavaklıdere Kızılırmak Sk. No:8 Kocatepe Tel: 428 61 00 (5 Hat) Tel: 418 06 14 - 417 42 02 Faks: 428 52 88 Faks: 417 53 65  Türk Eğitim Vakfı Türk Hava Kurumu Akay Cd. No:22/5 Bakanlıklar Opera Tel: 417 41 90 Tel: 310 48 40 Faks: 418 79 99   Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdürlüğü  Türkiye Kamp ve Karavan Derneği Ataç Sk. No:32 Yenişehir Bestekar Sk. No:62/12 Kavaklıdere Tel: 430 23 00 (30 hat) Tel: 466 19 97  Faks: 430 01 75-433 05 31  Faks: 426 85 83 TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) Türk Tarih Kurumu Atatürk Bulvarı No:221 Kavaklıdere Kızılay Sk. No: 1 Sıhhiye Tel: 468 53 00 (20 hat) Tel: 310 23 68 Faks: 427 74 89 Faks:310 16 98 Türkiye TURING ve Otomobil Kurumu Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Borsalar Birliği (TOBB) Mareşal Fevzi Çakmak Cd. Atatürk Bulvarı No: 149 Bakanlıklar No:31/8 Beşevler Tel: 417 77 00 (10 Hat) Tel: 222 87 23 - 213 97 62 Faks:418 32 68-417 82 35 Faks: 222 85 57   Vilayetler Hizmet Birliği Başkanlığı   Tunus Cd. No:41/A Kavaklıdere Tel: 417 00 69 -417 07 57 Faks: 417 57 07

Bir zamanlar Ankara...



ANKARA
HAYDİ ANILARINIZI CANLANDIRIN



Yasadigimiz Şehrin GEÇMİŞİNİ GÖRELİM




HER GÜN ADIMLADIĞIMIZ SOKAKLAR Eskiden NASILMIŞ NASILMIŞ





SIHHIYEDEN ULUSA DOĞRU Maziye BAK BAK



TREN GARININ ARNAVUT KALDIRIMLARI

ESKİ MECLİSİMİZDEN VEKİLLERİN ÇIKIŞI



ULUSTAN BAKINCA 19 MAYIS STADI HENÜZ TARLA





ULUS MEYDANINDAKİ AĞAÇLAR

ULUS HALİNİN YAPILACAĞI YER

ULUS HEYKELİ TAM ÜÇ KERE YER DEĞİŞTİRDİ





ŞU AN ANKARAYI GETİRİN GÖZLERİNİZE

ULUS MEYDANINDAN KIZILAYA DOĞRU
BAKIYORSUNUZ







ULUS CADDESİNİN PARKE TAŞLI HALİ

SAĞ TARAF İTFAİYE MEYDANI, SOL TARAF GENÇLİK PARKI








ALTINDAĞ O ZAMANDAN BİLE GECE KONDUYA ADAYMIŞ


BENT DERESİNDEN ULUSA ÇIKIŞ (CANLANDIRIN GÖZÜNÜZDE)





Bent Deresi (Ben çocukken buradan gelen büyük sele şahit oldum)





ULUSTAN ANKARA NE KADAR BOŞ DEĞİLMİ









Hey Gidi GENÇLİK PARKI Melih Gökçek senide katletti





SOL Taraf Adliye Sarayı, SAĞ taraf DİL TARİH FAKÜLTESİ



İNSAN ŞAŞIRIYOR DEĞİLMİ BU SESSİZLİĞE


KIZILAYIN BU GÜNKİ TRAFİĞİNİ DÜŞÜNÜN


GMK Bulvarı NE KADAR güzelmiş O zamanlarda


KIZILAYIN ESKİ BİNASI (BENCE ŞİMDİKİNDEN GÜZEL)



GÜVEN PARKIN İLK ZAMANLARI



O ZAMAN BU YOLLARI BU KADAR GENİŞ YAPANLARA
KÜFÜR EDİLİYORDU








ŞU AN DIŞKAPI SSK HASTAHANESİNİN OLDUĞU YERE BAKIYORSUNUZ








19 MAYIS STADI İLK HALİ




NE GENÇLİK PARKI VAR, NEDE SATADYUM



TREN GARI ANA BİNA YAPILMADAN ÖNCE









HEY GİDİ ÇUBUK BARAJI ŞİMDİ BİR DAMLA SUYA HASRET